Uudelleenjulkaisu. Julkaistu Kiehuu.fi:ssä toukokuussa 2012.
Aasian kalatorit ja
ravintoloiden värikkäät kala-altaat ihastuttavat merenelävien ystäviä. Mieltä
painaa kuitenkin huoli tulevaisuudesta. Ovatko myyntilauteilla pötköttävät
valtameren kuninkaalliset hupenevien lajien viimeisiä edustajia, ja mitkä ovat
olleet kalanviljelyn ympäristövaikutukset?
Ruuan alkuperästä
ja ruokaturvallisuudesta kiinnostunut vastuullinen kuluttaja kokee olonsa
huojentuneemmaksi Sydneyn kalatorin (Sydney Fish Market, SFM) tiskien välissä
puikkelehtiessaan. Avoimuuteen ja kestävän kehityksen näkökohtiin on panostettu
koko ketjussa. Kontrolloitu saalis on poikkeuksetta paikallisilta kalastajilta
ja päätyy pitkälti paikallisille markkinoille. Teknologia on otettu apuun
toiminnan korkean laadun varmistamiseen ja jatkuvaan parantamiseen.
400 tonnin pääsiäinen
SFM on eteläisen
pallonpuoliskon toiseksi suurin kalatukkutori Tokion Tsukijin jälkeen. Tosin
Tsukiji myy päivässä saman verran kuin Sydneyn keskustan lähettyvillä liikkuu
kahden viikon aikana. Parhaansa kakkonen kuitenkin tekee, toiminta hiljenee
ainoastaan joulupäivänä.
Vuodenvaihteen sesongin jälkeen tulee pääsiäinen,
jolloin myydään 400 tonnia merenelävää.
Markkinapaikalla
on vahvat italialaiset juuret ja käytävillä kuuluu vielä tänäkin päivänä, tosin
jo vanhemman polven, hyväntuulinen jutustelu italiaksi. Vuonna 1945 toimintansa
aloittanut tori on nykyään kalastajien ja myyjien yhteisesti omistama
liikelaitos, joka tarjoaa paljon muutakin kuin tuoreita merenherkkuja tukku- ja
vähittäismyyntiin.
Kalatorin oma koulu
Sydney Seafood -koulun kurssitarjonta on päätä huimaava ja koulun tilat hakevat vertaansa maailmalta. Kahdenkymmenen toimintavuoden aikana noin neljännesmiljoona oppilasta on saanut käteensä koulun sertikaatin. Julkkiskokkien pitämien kurssien lisäksi löytyy laaja kirjo eri keittiöihin keskittyneitä erikoiskursseja, Välimeren BBQ:sta Singaporen chilirapu-annokseen erikoistuneeseen kurssiin.
Koulun missiona on alusta asti ollut tutustuttaa yleisö vähemmän arvostettujen ja käytettyjen kalojen käsittelyyn ja tarjoamiseen. Australian fine dining pohjautui vuosikymmeniä sitten ranskalaiseen keittiöön, ja osa sivusaaliista päätyi syötiksi tai jopa takaisin mereen. Aasialaisen keittiön nousu arkiruoaksi ja salonkelpoiseksi herkuksi selittää kysynnän kasvun kohtaamaan yhä monipuolisemman tarjonnan.
Kalatorin
ruokaravintolat varmistavat, ettei paikalta tarvitse poistua nälkäisenä.
Äärimmäisen tuoreita paikallisia ostereita avataan rivakasti niitä jonossa
odottaville, haltioituneena työskentelyä seuraaville asiakkaille. Mikä parasta,
lompakkokaan ei kevene liikaa.
Kierrokselle tiskien taakse
Paikan
kiinnostavuus on myös osattu hyödyntää taloudellisesti. Osana avoimuutta SFM
järjestää kolmesti viikossa noin puolitoista tuntia kestävän kierroksen kulissien
taakse. Kierros on maallikolle ainoa tapa päästä tukkutorin puolelle seuraamaan
kiivasta kaupantekoa.
Huutokauppa alkaa
puoli kuudelta, ja aamun varhaisten tuntien aikana varmistuu, mikä tulee
olemaan päivän kala. Ennakkovaraus varmistaa paikan noin 20 hengen ryhmään.
Kierros (27 €) alkaa yleisesittelyllä, jonka jälkeen siirrytään ammattimiesten
ja korkean teknologian täyttämään halliin. Valokuvaus on tiukasti kielletty,
sillä turistien ei haluta häiritsevän itse asiaa.
Kalatori on
jaettu useampaan lohkoon kaupantekoa helpottamaan. Hollantilaisten aikanaan
tulppaanikauppaan kehittämä rivakka huutokauppamenetelmä toimii:
kylmähermoisimmat ostajat varmistavat päivän parhaat diilit.
Kolme isoa
näyttöä ohjaavat läpinäkyvästi kaupantekoa, ja tiukasti keskittyneet ostajat
pyrkivät varmistamaan keittiömestareiden tilauksien täyttymisen. Tunnelma on
kuin raviradalla, muistiinpanoja tehdään ahkerasti, eikä omaa peliä paljasteta
kaverille.
Ekskursio jatkuu
lattiatasolle, kun kaupankäynnin perussävelet on käyty läpi. Lahkeet on parempi
kääriä ylös ja pyhäkengät jättää kotiin. Kierroksen opas, pitkän linjan
ammattilainen ottaa kansainvälisen ryhmän haltuunsa intohimoisella
esiintymisellä ja kokemuksen tuomalla karismalla.
Laatikoista
nousee eri lajeja, ja kierroksen täyttävät mielenkiintoiset detaljit. Suurin
osa jäissä makaavasta päivän saaliista päätyy samana päivänä lautaselle, mutta
myös kotikokki saa hyviä vinkkejä raaka-aineiden ostoon ja valmistukseen.
Kierroksen päättää tutustuminen markkinapaikan ulko-oven vieressä olevaan kalasatamaan ja vähittäiskauppaan. Ruokaa rakastavalle matkailijalle SFM on uskomaton, mieleenpainuva elämys.
Kierroksen päättää tutustuminen markkinapaikan ulko-oven vieressä olevaan kalasatamaan ja vähittäiskauppaan. Ruokaa rakastavalle matkailijalle SFM on uskomaton, mieleenpainuva elämys.
KUVAT: Gastronomi Kiiski
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti