Ryan Clift on mies kolmen menestyneen singaporelaisravintolan takana. Singaporeen kotiutunut, Australiasta ruuanlaitto-oppia ammentanut brittikokki toi moderniin makumaailmaan ja laadukkaisiin cocktaileihin perustuvan konseptin kaupunkivaltioon 2008.
Jokainen Cliftin luomuksista on omanlaisensa, mutta
ravintoloita yhdistää hänen alkuperäinen ideansa.
Ensimmäisenä avattu Tippling Club on vahvasti fine diningiin
kallellaan. Ding Dong nojaa aasialaisiin makuihin, ja ravintolan
keittiötekniikat ja esillepano ovat hiottuja. Trendikkäällä Tiong Bahrun -alueella
sijaitseva Open Door Policy (ODP) sijoittuu sisarravintoloidensa välimaastoon italialaisine
ja ranskalaisine vaikutteineen.
Olen nauttinut useammankin herkullisen illallisen Ding
Dongissa, mutta nyt oli aika siirtyä eteenpäin, ja niinpä tein pöytävarauksen
Open Door Policyyn.
Ravintola oli puolillaan saapuessamme paikalle
alkuillasta. Sisustus on toteutettu edullisesti, mutta kiinnostavasti. Vieri
viereen sijoitetut peltipöydät, kierrätystuolit ja tulen nuolemat puupinnat
luovat tiiviin tunnelman suorakaiteen muotoiseen ravintolasaliin.
Pienikokoisen keittiön vilske tuo oman säpinänsä saliin. Keittiön
lasi-ikkunoiden edessä olevalla tiskillä voi myös ruokailla. Baaritiskikin on mahdutettu ravintolan tehoneliöihin.
ODP:ssä on tarjolla feed me –yllätysmenu, jossa pöytään
saapuu kiinteähintainen, satunnainen läpileikkaus suosikkiannoksista. Tällä
kertaa edettiin kuitenkin a la carte-listaa tökkien.
Seuralaiseni noudattaa mereneläviin ja kasviksiin pohjautuvaa
ruokavaliota. Tilausrutiineihimme kuuluu tarkistaa nopeasti, ettei annoksen
valmistukseen ole käytetty esimerkiksi laardia.
Ainoa molemmille jaettavaksi sopiva alkusalaatti, sous
vide mustekalaa, parsakaalia, ohraa ja suolattua ricottajuustoa, oli päässyt loppuman.
Suoraan siis alkuruokia tilaamaan.
Toisinaan pescovegetarismi on ravintolalle tuttu juttu, tällä kertaa ei.
Erikoisruokavaliota noudattavalle tilasimme kampasimpukoita alkuun ja paistettua
barramundia pääruuaksi.
Omat valintani, kevätkääryleitä ja naudan kylkeä,
lisäsivät tilaushäslinkiä. Tarjoilijan tarkastaessa tilaustamme hän painotti
pariin otteeseen, että valintani sisältävät lampaan- ja naudanlihaa. Huoh.
Paistopinnaltaan kauniit
kampasimpukat tarjottiin kukkakaalin ja couscousin kanssa. Menussa
mainittu säilötty sitruuna ei maistunut. Mustamakkara oli korvattu rusinoilla. 21 euroa tuntui kovalta hinnalta kahdesta
pienestä kampasimpukasta.
Kampasimpukoita. |
Kevätkääryleet ja lisukkeet saapuivat pöytään näyttävästi
puisella pihvilankulla. Rapsakoiden kääryleiden kanssa oli jugurtti- ja
avocadokastiketippoja ja tuoresalsaa. Raikkaat höysteet olisivat puoltaneet lampaanjauhelihatäytteen
rohkeampaa maustamista.
Kevätkääryleitä. |
Tarkastimme panzanella-salaatin taustat barramundin tilauksen
yhteydessä. Perinteinen italialainen
salaatti muistutti erehdyttävästi kääryleiden kanssa tarjottua salsaa luvatun paprikan sijaan. Aitoon panzanellaan
kuuluva leipä oli erillisenä lisukkeena. Fritatut leipäpalat oli vuorattu gazpacholla.
Kalan paistaminen ja maustaminen oli onnistunut. Rapea nahka maistui.
Barramundia. |
Tarjoilija esitteli naudan kyljen possun ribseinä
annoksen saapuessa. Sekasyöjää huvitti, seuralaista ei.
Onneksi keittiö oli tikissä. Rasvaista kylkeä piristi kirpsakka
mangosalaatti. Annoksen punacurryliemi oli kevyttä ja miellyttävän makuista.
Naudan kylkeä. |
En erityisemmin pidä menun rivien osoittelusta tilausta
tehdessä. Tällä kertaa olisi kuitenkin kannattanut alleviivata. Tilatessani
unkarilaista tokaji-viiniä omena-kaurapaistoksen kanssa, tarjoilija
rekisteröi tilaukseni kokista pehmiksellä –juomaksi (coke float) huomauttaen,
ettei juomaa ole tarjolla ravintolassa. Menu kouraan ja tilausta jälleen täsmentämään.
Omena-kaurapaistos oli kuin mummon tekemää ja esillelaittamaa,
kaikessa positiivisessa merkityksessä. Perinteisen jälkiruuan mukavan kirpeät
omenat maistuivat rapeaksi paistetun kauran ja vaniljakastikkeen kanssa.
Toistakin jälkiruokaa, pistaasi-suklaakohokasta, kannatti odottaa. Kahvikuppiin
valmistettu souffle oli ilmava ja kevyt.
Souffle. |
Kahden
hengen illallisen loppulasku alkudrinkeillä, kolmella viinilasillisella ja digestiiveillä kipusi lähes 190 euroon. ODP tarjoaa maistuvaa ruokaa, mutta tällä summalla on lupa odottaa ammattitaitoa myös salin puolella.
Hyvään palveluun panostaminen on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Ravintola-ala on pinteessä.
Hyvään palveluun panostaminen on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Ravintola-ala on pinteessä.
Singaporessa oli viime vuoden syyskuussa 6400 avointa ravintola-alan työpaikkaa tuoreen The Straits Timesin lehtiartikkelin mukaan. Pula työvoimasta on pakottanut ravintoloita jopa käännyttämään asiakkaita ovelta. Wokkaava robotti, itsepalvelun lisääminen, puolivalmisteiden käyttö ja kotiinkuljetuspalveluun panostaminen ovat esimerkkejä ravintoloiden tavoista taistella työvoimapulaa vastaan. On sanomattakin selvää, että toisinaan asiakaskokemus tökkii.
KUVAT: Gastronomi Kiiski
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti