lauantai 26. lokakuuta 2013

Culture Kitchen kokoaa kansat ja kulttuurit yhteiseen ruokapöytään


Singaporelainen Adrianna Tan on 28-vuotias nainen, joka poikkeaa monialaisella toimeliaisuudellaan valtavirrasta. Toisin kuin moni uraputkessa pyristelevä ikätoverinsa, teki SMU:n (Singapore Management University) valtio-opin laitokselta valmistunut Tan rohkean ratkaisun ja irtisanoutui hiljattain työstään startup-yrityksiä luotsaavassa firmassa ja perusti oman yrityksen. Tuoreella IT-alan yrittäjällä on monta muutakin rautaa tulessa.  Monet hänen sivuprojekteistaan ovat voittoa tavoittelemattomia. Näillä hän toteuttaa visiotaan yhä paremmasta Singaporesta. Ja maailmasta.

Tutustuin Taniin tarjoillessani karjalanpiirakoita Singaporessa. Hän tunnisti kansallisuuteeni piirakoiden perusteella ja kertoi vierailleensa Suomessa. Suomalainen ravintolaruoka, kuten Seahorsen pyttipannu ja ravintola Juuren sapakset olivat tehneet häneen syvän vaikutuksen. Hän kertoi suunnittelevansa eri kansallisuuksia ja kulttuureita yhteenkokoavia Culture Kitchen –tapahtumia. Innostuin kuulemastani ja sovimme haastattelusta.

Haastattelupäivän aamuna satoi kaatamalla ja ukkosti. Huonosta säästä huolimatta saavuimme molemmat haastattelupaikaksi sovittuun Revolution Coffee -kahvilaan tasan yhdeksältä. Yllätykseksemme huomasimme, että kahvila ei vielä ollutkaan auki. Luovan luokan suosimalta asuinalueelta löytyi kuitenkin helposti avoinna oleva kahvila ja saimme haastattelun käyntiin aamupalan lomassa.

We <3 Singapore

Tan kertoi olevansa huolestunut maahanmuuttokriittisyydestä, joka on lisääntynyt Singaporessakin. Tämän vuoden helmikuussa järjestetty rauhanomainen mielenilmaus keräsi tuhansia ihmisiä keskustan Hong Lim puistoon. Kaupunkilaiset heiluttivat Singapore singaporelaisille -kylttejä tähän asti suurimmaksi paisuneessa joukkokokoontumisessa.

Tanilla on omakohtaisiakin kokemuksia ihmisten sisäänpäin käpertymisestä. Hän sai vihaisen palauteryöpyn kirjoitettuaan oman näkemyksensä Singaporen tulevaisuudesta. Sadat palautteet menivät myös henkilökohtaisuuksiin.

Intia on lähellä Adrianna Tanin sydäntä. Hän toimii toimitusjohtajana säätiössä, joka edistää vaikeissa olosuhteissa elävien intialaisten tyttölasten koulutusta. Parhaillaan hän kirjoittaa matkaopasta Intiaan yksin matkaaville naisille yhteisörahoituksen turvin.

Singaporelaisten tunteet ovat toisaalta ymmärrettäviä. Suomen maapinta-alaan saa sovitettua lähes viisisataa Singaporea. Kaupunkivaltiossa asuvien määrä on kasvanut 1,3 miljoonalla ihmisellä tämän vuosituhannen aikana. Suomen väestöluku kasvoi samassa ajassa neljännesmiljoonalla. Monien mielestä kasvu on ollut suunnittelematonta. Kansalaisten viha kumpuaa arkikokemuksista: ulkomaalaiset vievät työpaikat, julkisessa liikenteessä on liikaa ihmisiä tai aviomies solmi suhteen perheen kiinalaisen kotiapulaisen kanssa. Myös terveydenhuollon ja koulutuksen resurssien riittävyys huolettaa kansalaisia. Edullisesta asumisesta puhumattakaan.

Singaporessa on käytännössä täystyöllisyys. Tanin mielestä ihmisten pitäisi olla pikemminkin huolissaan päivästä jolloin tulijoita ei  enää ole. Juuri työtä pelkäämättömät maahanmuuttajat raivasivat viidakosta ja mangrovemetsistä koostuneen saaren yhdeksi maailman finanssikeskuksista suhteellisen lyhyessä ajassa. Tänä päivänä siirtotyöläiset tekevät työt, jotka eivät kelpaa paikallisille. Rakennuksilla, kotiapulaisina ja palvelutoimialoilla työskentelevät tekevät pitkää päivää alhaisella palkalla korkean hintatason kaupungissa. Rakennustyömiehet kyyditään avolava-autoilla yhteismajoituksesta työskentelemään polttavan auringon alle tai sateeseen. Työpäivä ei pääty auringon laskuun vaan jatkuu rakennustelineillä vielä kuun loisteessakin. Lounastunti vietätään usein ottamalla nokoset kaupungin varjoisilla kujilla.

Monet lokeroivat rakennuksilla työstentelevät nuoret miehet kielitaidottomiksi ja totisiksi raskaan työn raatajiksi. Tan haluaa murtaa näitä stereotypioita Culture Kitchenin avulla.

Culture Kitchen toimittaa kotiovelle

Tan on hyvän ruoan ystävä ja viettää paljon aikaa ulkomailla. Matkaillessaan hän haluaa tutustua uuteen maahan erityisesti sen ruokakulttuurin kautta.

“Olen tavannut mielenkiintoisimmat ihmiset ja monta herkullista tarinaa on syntynyt aitoa paikallista ruokaa metsästäessä ja nauttiessa”, hän kertoo matkakokemuksistaan.

Inspiraationlähteenä hankkeeseen toimi myös Pittsburghissa toimiva Conflict Kitchen. Ravintola järjestää vaihtuvia teemaillallisia ja tapahtumia USA:n kanssa napit vastaikkain olevien maiden keittiöiden innoittamana. Parhaillaan ruokalista keskittyy Kuuban kansallisruokiin.

Monikulttuurisessa Singaporessa asuu ihmisiä maailman joka kolkasta. Tan näkee tämän erinomaiseksi mahdollisuudeksi tarjota ihmisille aitoja, rikastuttavia ja monikulttuurisia elämyksiä omassa kotimaassaan. Juuri tästä on kyse Culture Kitchenissäkin.

“Culture Kitchenin avulla tuon valtavan suurelta maantieteelliseltä alueelta muuttaneiden ihmisten kulttuurit, tarinat ja syyt jättää kotimaansa tutuiksi kanssaihmisille. En pelkästään singaporelaisille vaan kelle tahansa maassa asuvalle”, Tan valaisee suunnitelmaansa.

Kyynikoiden mielestä samanhenkisten ja samalla tapaa ajattelevien henkilöiden kokoontuminen ei vaikuta yleiseen mielipiteeseen. Tan aikookin järjestää riittävän monta ja eri aiheista tapahtumaa nähdäkseen, onko osallistujajoukko liiankin yhtenäinen.

”En kuvittele, että Culture Kitchen yksistään tarjoaa ratkaisut haasteisiimme. Eivätkä nämä haasteet tietenkään koske pelkästään Singaporea. Ihmisten on hyvä pitää mielessä, että tänään tekemillämme ratkaisulla on pitkän aikajänteen seuraukset. Mutta mielestäni asioiden eteen otetut pienet askeleet auttavat enemmän kuin monien suosima, loputon intellektuaalinen keskustelu, Tan perustelee haluaan toimia ruohonjuuritasolla.

Toistaiseksi Culture Kitchen on ollut maahanmuuttajille ilmaisen illallisen tarjoava hyväntekeväisyystapahtuma. Tanilla on kuitenkin paljon lisäsuunnitelmia tapahtuman varalle: hän haluaa tulevaisuudessa järjestää monenlaisia, teemoiltaan vaihtuvia Culture Kitchen –tapahtumia.


Illalliskutsut.

”Järjestän ainakin kymmenkunta tapahtumaa seuraavan vuoden aikana ja punnitsen sitten jatkoa pienen tiimini kanssa. Jos ideat alkavat loppua, olen valmis antamaan projektin muiden jatkokehitettäväksi ja vedettäväksi”, Tan täydentää suunnitelmiaan.

Ensimmäinen näytös

Ensimmäinen Culture Kitchen –tapahtuma järjestettiin syyskuun lopussa. Paikalle saapui yli sata osallistujaa, joista puolet oli siirtotyöläisiä. Rahoitus hoidettiin muutaman dollarin pääsylipputuloilla ja tapahtuman aikana tehtyjen lahjoitusten turvin. Rahoitusjärjestelyt ovat läpinäkyviä ja byrokratiasta vapaita: verkkosivulta löytyy yksityiskohtainen kulu- ja menoerittely siitä kiinnostuneille.

Kutsuvieraat saapuvat paikan päälle.

Biryanistaan, eli mausteisesta riisiruuastaan tunnetut ravintolat toimittivat illallisen paikan päälle. Biryanin eri versioita tarjoillaan laajalti Kaakkois-Aasiassa ja Intian niemimaalla. Ruokalajin muunnokset ovat tuttuja myös Lähi-Idässä.

Malesialaisittain valmistettu biryani sisälsi kanaa kun taas pakistanilainen versio tarjoiltiin vegenä ja lampaanlihan kera. Ennen ruokailua pidettiin puheita tapahtuman taustoista ja tarkoituksesta. Sana oli vapaa ja muutama kutsuvieras pitikin spontaanin kiitospuheen. Ilta jatkui vapaamuotoisen seurustelun ja kadulla nautitun autenttisen ruokakulttuurin parissa. Biryanin voittokulkuun eri kansakuntien matkassa liittyy monia tarinoita. Näitä jaettiin ja kerrottiin henkilökohtaisten tarinoiden lisäksi.

Tan sai paljon positiivista palautetta tapahtumasta. Monet pitivät Tanin ajatuksesta istuttaa eri puolilta maailmaa ja erilaisista lähtökohdista tulevat ihmiset saman ruokapöydän ääreen. Tanille paras palaute oli erään pakistanilaisen siirtotyöläisen liikuttava avautuminen siitä, kuinka juhlat olivat parasta mitä hänelle on Singaporessa tapahtunut. Järjestelytoimikunta sai myös illalliskutsun bangladeshilaiseen ravintolaan. Tapahtumaan osallistunut ravintolatyöntekijä halusi osoittaa kiitollisuutensa notkuvan ruokapöydän äärellä. Vastapalvelus kuuluu bangladeshilaiseen kulttuuriin.

Tämän moniala-aktivistin seurassa on vaikea olla innostumatta, haastattelun loppuosuus uhkaakin karata tapahtumaideoinnin puolelle. Paljon absoluuttista köyhyyttä nähneen Tanin mielestä suomalaisilla on paljon annettavaa monella saralla. Suomalainen kouluruoka on hänen mielestä erittäin otollinen teema Culture Kitcheniin.

”Tuumasta toimeen”, kuuluu aasilaisesta kulttuurista kumpuava kannustus.

Biryani nautittiin leppoisasti kadulla.
Kuvat: Kevin Lee (http://mycake.sg)
  

Biryani

Biryani onnistuu helposti myös kotioloissa oheisella ohjeella. Hyvä biryani, samoin kuin paella ja risotto määrittyy riisin perusteella. Aromikkaan basmatiriisin käyttö on ensiarvoisan tärkeää. Hyvin kuivatettu basmatiriisi sitoo kypsyessään hyvin mausteiden vivahteet. Basmatiriisi ei myöskään puuroudu. Biryanin kuuluu olla ilmavaa ja riisissä pitää olla pientä purutuntumaa. Mausteisiin kannattaa myös panostaa. Mahdollisimman tuoreet itämaiset mausteet nostavat biryanin toiselle tasolle. Valmiita mausteseoksiakin löytyy, mutta pieni vaivannäkö kannattaa. Maustesiemenet säilyvät jauheita paremmin, joten kannattaa jauhaa mausteet juuri ennen käyttöä. Itse tehtyä mausteseosta voi myös helposti tuunata oman maun mukaan.

Kanacurry
Yksi luomukana
50 grammaa tuoretta inkivääriä
8 valkosipulinkynttä
10 pientä tulista vihreää chilipalkoa
1 ½ ruokalusikallista saksankuminansiemeniä (fennel)
1 ½ ruokalusikallista unikonsiemeniä
½ ruokalusikallista kurkumaa
2 dl bulgarian jogurttia
Mustapippuria ja suolaa

Kirkastettua voita (Ghee)
4 sipulia
3 tomaattia
1dl currylehtiä
1 ruokalusikka biryani masala-maustetta (katso ohje alta)
2dl tuoretta minttua
2dl tuoretta korianteria
30 grammaa cashewpähkinöitä
30 grammaa sultana-rusinoita

Riisi
½ kiloa basmatiriisiä
Yksi kanelitanko
Yksi laakerinlehti
5 kpl mausteneilikkaa
5 kpl vihreän kardemumman siementä
Suolaa
Yhden sitruunan mehu

Biryani masala
Yksi kanelitanko
8 kpl mausteneilikkaa
8 kpl vihreän kardemumman siementä
10 mustapippuria
½ ruokalusikkaa korianterinsiemeniä
½ ruokalusikkaa kuminansiemeniä (caraway)
1 kpl tähtianis
6 kpl muskottikukkaa (mace)
Paahda mausteet kevyesti kuivalla pannulla. Ravistele välillä. Jauha jäähtyneet mausteet tasaiseksi jauheeksi.


Tee se itse -biryani masala. Kuva: Gastronomi Kiiski

Liota saksankuminan- ja unikonsiemeniä tunti vedessä. Jauha hyvin lionneet siemenet maustetahnaksi. Aja inkivääri, valkosipulit ja chilit karkeaksi tahnaksi tehosekottimessa.
Pilko kana kahdeksaan osaan. Marinoi kananpaloja kaksi tuntia mausteiden ja jogurtin kanssa.

Ruskista cashewpähkinät öljyssä. Siirrä ne syrjään pannulta ja kuivaa. Käytä rusinat öljyssä kunnes ne muuttavat väriä ja turpoavat. Frittaa yksi ohueksi leikattu sipuli. Säästä paistoöljy riisin mausteeksi.

Kuumenna kirkastettu voi ja kuullota loput sipulit. Lisää biryani masala-mauste, currynlehdet, tomaatin kuutiot ja hetken päästä kananpalat. Anna ruskistua hetki. Lisää kanan marinadikastike ja korianterin- ja mintunlehdet. Keitä currykastiketta hetki kasaan. Peitä kannella ja hauduta miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Tarkasta suola ja muut mausteet.  

Kuullota riisin mausteet kirkastetussa voissa tai öljyssä. Lisää basmatiriisi ja kuumenna öljyssä hetki. Lisää litra kiehuvaa vettä. Lisää suola ja keitä riisi.

Laita puolet kanacurrystä uunivuokaan. Lisää riisiä niin, että kananpalat peittyvät. Pirskota sitruunamehua riisin päälle. Lisää loput kanacurrystä ja peitä riisillä. Sirottele pähkinät, rusinat ja frittisipulit biryanin päälle. Peitä tiiviisti foliolla ja laita 150 asteeseen uuniin puoleksi tunniksi. Anna vetäytyä kymmenen minuuttia ennen tarjoilua.

Biryanin lisukkeena voit tarjota tuoreesta ananaksesta, kurkusta, korianterista, miedosta chilistä ja punasipulista tehtyä salaattia. Myös intialaiset chutneyt ja papadum-leivät sopivat lisukkeeksi.


Ravintolavinkit matkaan lähtijälle

Bismillah Biryani, (50 Dunlop street), sijaitsee keskellä Singaporen intialaista kaupunginosaa, Little Indiaa. Ravintolanomistaja ja kokki Arif ei oikaise ruokaa tehdessään. Mausteet jauhetaan paikan päällä ammattilaisille tarkoitetulla maustemyllyllä. Lammas sisäänostetaan kokonaisina ruhoina ja biryanipadat kypsennetään hiilillä. Täällä ei myöskään lotrata kirkastettulla voilla, joten maukkaan aterian jälkeen olo on kevyt.

Adrianna Tanin suosikkipaikka on myös Little Indiassa. Usman Place Authentic Pakistani Cusine, (238 Serangoon Road), ravintola tarjoaa biryanin lisäksi muita pakistanilaisia ruokia. Paikka on tunnettu myös naan ja roti-leivistään.

1 kommentti:

 1. Blogissasi näyttää olevan hyviä reseptejä! Mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?

  Etsiresepti on hakukone, joka kokoaa reseptejä monilta suomalaisilta ruokasivuilta ja blogeilta. Monet ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille huomattavasti enemmän liikennettä.

  Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen


  Ystävällisin terveisin,
  Etsiresepti.fi

  VastaaPoista