sunnuntai 10. toukokuuta 2015

SG50 - Singaporen juhlavuosi näkyy myös kaupungin ruokajuhlien ohjelmistoissa


Ruokafestivaalit saavat kansanjoukot kerääntymään yhteen eri puolilla maailmaa. Ruoan ympärillä juhlitaan ja vietetään vapaa-aikaa monella eri tavalla perinteisten sesonkeihin liittyvien karnevaalien lisäksi. Suosikkeja kannustetaan kokkikisoissa, elintarvikkeita kahmitaan ostoskasseihin maistiaisten innoittamana ja luennoitsijoita kuunnellaan herkeämättä. Festareiden pääosassa on kuitenkin yhdessä nautittu hyvä ruoka.

Singaporessa järjestetään vuosittain kaksitoista merkittävämpää pelkästään ruokaan ja alkoholijuomiin keskittyvää juhlaa.

Herkkusuut odottavat sormet syyhyten näppäimmistöjen äärellä ravintolaviikon tarjousten julkistamista. Lukuisat mukaan lähtevät ravintolat tarjoavat kiinteähintaisia kolmen ruokalajin menuita sekä lounaalle että illalliselle. Kaksi kertaa vuodessa järjestettävälle ravintolaviikolle haluavan on syytä toimia rivakasti sillä parhaat tarjoukset myydään hetkessä loppuun.

Tarjoushintojen turvin voi kevein mielin tutustua ennestään tuntemattomiin paikkoihin. Tein ensivierailun australialaisen Luke Manganin Salt grill & Sky bariin vuoden ensimmäisen ravintolaviikon aikana. Maisemat ION Orchard –ostoskeskuksen yhteydessä olevasta pilvenpiirtäjästä huikaisivat tällä kertaa kuitenkin enemmän kuin illallisella tarjottu 90-luvulle jämähtänyt ruoka.

Olut, viski, viini ja cocktailit ovat Singaporessa kaikki oman festivaalinsa arvoiset. Shampanja virtaa taas Aasian 50 parhaan ravintolan julkistamistilaisuuksissa, jotka on toistaiseksi järjestetty kaupunkivaltiossa.

Singaporen itsenäistymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta. Monimuotoista singaporelaista ruokakulttuuria juhlitaan kahden eri festivaalin voimin. Juhlavuosi ryydittää sekä Singapore Food Festivaalia että Ultimate Hawker Festia.


Maailmankuulut kokit vierailevat World Gourmet Summit ja Savour festivaalien aikana Singaporessa


Vuoden suurimmat ja kansainvälisesti tunnetuimmat ruokafestivaalit vietettiin Singaporessa jo alkuvuodesta.

Singaporen matkailun edistämiskeskus perusti World Gourmet Summit –tapahtuman 90-luvun loppupuolella edistääkseen kaupungin mainetta varteenotettavana ruokamatkakohteena.

Kuukauden päivät kestävään tapahtumaan mahtuu valtava määrä erikoisillallisia ja näytöksiä. Tapahtuman yhteydessä valitaan myös vuoden kokki. Tällä kertaa tunnustuksen sai singaporelaisravintola Bacchanalian keittiömestari Ivan Brehm.  Brasilialainen on ammentanut oppia maailman parhaista ravintoloista ennen Singaporeen asettumista. Ansioluettelosta löytyy mm. Per Se, Mugaritz, La Terraza del Casino, Hibiscus ja The Fat Duck. World Gourmet Summit on ilmeisen onnistunut tehtävässään: ruokaturistien lisäksi kaupunkiin virtaa maailmanluokan osaajia kaupungin gastronomista mainetta entisestään kohottamaan.


Marraskuun lopussa järjestettiin Savour –ruokafestivaali F1-varikkorakennuksen vieressä. Festariohjelmaan sisältyi niin julkkiskokkien näytöksiä kuin kokkauskursseja yleisölle. Messuosastoilla sai maistella viinejä, japanilaisia sakeja ja gourmet-tuotteita.

Huippuravintoloiden tarjoamat nimikkoannokset kiinnostivat suurta yleisöä. Tapahtuma-alueelle päästäkseen pitää ostaa 45 euron pääsylippu, jonka hinnasta puolet ladataan alueella käyvälle maksukortille. Nälkäisenä paikan päälle saapuva saa nopeasti ladata korttiin lisää valuuttaa latauspisteellä. Pienten maistiaisannosten hinnat pyörivät noin kymmenen euron paikkeilla.

Mutta kauppa se on joka kannattaa. Esimerkiksi hongkongilainen Bo Innovation on myynyt vuosien varrella kymmentuhatta kappaletta molekyylikeittiötulkintaansa perinteisestä höyrytetystä possunlihanyytistä. Kolmen Michelin-tähden itseoppinut kokki ja Kanadan Masterchefin tuomari Alvin Leung painoi myös itse pitkää päivää kojullaan.


Mustiin pukeutuneen Demon Chefin kojulla riitti vilskettä.

Yleisömäärä kipusi lähelle kahtakymmentätuhatta. Kaksikymmentä ravintolaa myi kojuistaan annoksia niitä jonottaville asiakkaille. Pohjoismaisista ravintoloista mukaan oli päässyt tanskalainen moderniin thairuokaan keskittynyt Kiin Kiin.

Maistoin Henrik Yden kahtatoista erilaista kukkaa sisältävää jälkiruokaa. Fine dining on haasteellista tarjottavaa tropiikin ulkoilmafestivaaleilla. Annos rupsahtaa vapaata pöytää metsästäessä ja annoksen makuihin keskittyminen on haastavaa toisten odottaessa selän takana paikan vapautumista.

Thairuoan mestari Henrik Yde kertoi annoksiensa yksityiskohdat tiskillä.

Rehdit annokset toimivatkin festareilla paremmin. Näistä maistoin Garagistesin härän kieltä fermentoidun maa-artisokan kanssa sekä singaporelaisen OSIAn häränribsejä prässätyn vihreän omenan ja tumman tryffelikastikkeen kera. Maittavia annoksia molemmat. Erityisesti Garagistes onnistui herättämään annoksellaan mielenkiinnon myös ravintolaa kohtaan. Valitettavasti ravintolan verkkosivut kertovat tasmanialaisen ravintolan sulkeneen ovensa lopullisesti.


World Street Food Congress pyrkii parantamaan maailmaa katuruokakulttuuria kehittämällä


Gourmet-ruokaan keskittyvien juhlien joukosta löytyy mielenkiintoinen uusi tulokas: World Street Food Congress. Osallistuin toista kertaa järjestettävään tapahtumaan huhtikuun alussa.

Ei ole kovinkaan suuri yllätys, että mies näiden juhlien takana on KF Seetoh. Hän pyrkii Makansutra -yrityksensä kautta edistämään katuruokakulttuurin säilymistä ja kehittymistä ei pelkästään Singaporessa, vaan kaikkialla Kaakkois-Aasiassa. Yrityksen toimintoihin kuuluu esimerkiksi ruokakojutorin pyörittäminen, ruokaoppaiden julkaiseminen, mediapalvelut ja konsultointi.

La Guerrerensen rouvat saivat myös asiakkaat hymyilemään vuonna 2013.

World Street Food Congressin kautta KF Seetoh kehittää entistä tiivimmin katuruokakulttuuria maailmanlaajuisesti. Tapahtumaa koordinoivaan neuvoston jäsenistössä vaikuttavat mm. Anthony Bourdain ja Noman perustajiin kuuluva Claus Meyer. Monessa mukana oleva Meyer puhui tänä vuonna siitä, miten Boliviassa taistellaan köyhyyttä vastaan herkullisen katuruokayrittämisen avulla.

Singaporeen saapui katuruokayrittäjiä 12 eri maasta ja aitoa katuruokaa tarjottiin viiden päivän ajan 24 ruokakojusta. Eurooppalaista katuruokaa edusti tänä vuonna berliiniläinen currywurst ja kirkas perunasalaatti. Meille kovin tavallista, mutta aasialaiset jonottivat tyynesti heille eksoottista ruokaa.


Rapeat mereneläväpannukakut tehtiin juuri samalla tavalla kuin Vietnamin pääkaupungissa. Hiilien päällä pienissä savikupeissa paistetut pannukakut valmistuivat osaavissa käsissä nopeasti.

Juhlien aikana järjestetään ruoanlaittonäytöksi ja kaksipäiväinen seminaari. Selvästi odotetuin puhuja oli Stephen Werther, joka paljasti yksityiskohtia New Yorkiin suunnitteilla olevasta Bourdain Marketista. Werther mainitsi mielenkiintoisena yksityiskohtana, että Blade Runner kulttielokuvasta on tarkoitus napsia suunnitteluideoita marketin toteutukseen. Noin sadan katuruokakojun lisäksi saman katon alle tulee osteribaari, leipomo ja lähiruokatori. Katuruoassa ja sen tarjoilussa pyritään mahdollisemman autenttiseen kokemukseen. Tavoitteeksi on asetettu, että singaporelaisen chicken rice annoksen tulee maistua yhtä hyvältä kuin saarivaltion parhaissa paikoissa.

Myyntipaikkoja kierrättävän ruokahallin on tarkoitus avata ovensa ensi vuoden alussa. Bourdain on hyödyntänyt KF Seetohin asiantuntemusta ja kontakteja alan yrittäjiin maailman parhaassa katuruokakaupungissa. KF Seetoh onkin jo julkistanut hakuohjeita mukaan haluaville paikallisille yrittäjille.

Juhlavuoden kunniaksi singaporelaiselle katuruoalle oli varattu oma osastonsa katuruokajuhlilla. Telttaan oli asetettu esille kiinnostavaa materiaalia singaporelaisen katuruokakulttuurin kehitysvaiheista. Maistelin enimmäkseen kaupungissa vierailevien ammattilaisten tuotteita. Ohessa kuvia tämän vuoden herkuista.

Singaporelainen Keng Eng Kee Seafood tarjosi erinomaista friteerattua pehmytkuorirapua, munakoisoa ja mustekalaa kolmella eri kastikkeella. Pyysin tupla-annoksen ravintolan kuuluisaa chilikastiketta.
Paul Qui lopetti työt fine diningin parissa voitettuaan Top Chefin yhdeksännen tuotantokauden Amerikassa  ja perusti East Side King katuruokayrityksen Teksasin Austiniin.

East Side Kingin  kinilaw, filippiiniläinen ceviche maistui raikkaalta.
Vietnamilaista perinneherkkua.
Tarjolla olleista filippiiniläisistä kojuista maistoin rapean wanton-keksin päältä tarjottua possunpääsalaattia. Possunpää oli ensin keitetty ja sen jälkeen makoisat lihat paistettiin hiilien päällä. Calamansi-sitrushedelmä raikasti mukavasti lihaisaa salaattia. Täydellinen suupala.

Paikan päälle oli saapunut myös brooklyniläinen Bon Chovie niminen yritys, joka myi friteerattuja sardelleja savupaprika-aiolin kera.
Herkullista, mutta tässä skabassa ei ole kotimaisen muikun voittanutta!


Kotimaan ruokafestivaalit kolkuttavat jo nurkan takana  


Singaporesta käsin katsottuna myös Suomessa pian käyntiin pyörähtävä festivaalikausi näyttää varsin herkulliselta.

Turun Neitsytperunafestivaaleilla juhlitaan perunan satokauden alkamista jo viidennettä kertaa kesäkuun puolessa välissä. Samaan aikaan järjestettävä Taste of Helsinki on vakiinnuttanut paikkansa suosittujen ravintoloiden rentona näyttämönä ja pikniktilaisuutena. Myös katuruoka on saanut omat juhlansa viime vuosina. Street Food Carnival karavaani suuntaa tänä kesänä kahdesti myös Turkuun.  Katuruokaa pääsee nauttimaan sekä Turku Design Festivaalin että Down by the Laiturin aikaan.

Syksyllä Turkuun saapuu kokkeja ulkomaita myöten. Yhdessä kaupungin kärkiravintoloiden kanssa he loihtivat saariston raaka-aineista 4 ruokalajin menut. Food & Fun Turku tulee jälleen täyttämään mukaan lähtevät 12 ravintolaa sekä cocktailbaarit. 

KUVAT: Gastronomi Kiiski

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti