Singaporen ruokatorikojuilta löytyy loputon määrä
erilaisia paikallisia herkkuja. Opaskirjojen tarjoamat vinkit parhaista
paikoista ja kuvaukset niiden ruokalajeista helpottavat tuhansien kojujen ruokamaailmaan
tutustumista. Välillä tekee mieli kuitenkin jotain kotoisampaa mausteisten ruokien sijaan.
Ruokakojuilta
löytyy länsimaalaistakin ruokaa. Osalla näistä kojuista on pitkät
perinteet. Erityisesti Hainanin saarelta Singaporeen rantautuneet kiinalaiset
kunnostautuivat historian saatossa kaupunkiin asettuneiden eurooppalaisten muonitsijoina. Ruokalistat ovat aika lähellä suomalaisten huoltoasemien
tarjontaa. Edulliset pastat, erilaiset pihvit ranskalaisilla perunoilla ja
friteeratut ruoat ovat pääsääntöisesti ihan syötäviä, tosin hieman
yksipuolisen makuisia. Kasvislisukkeena on usein tölkkipapuja.
Kun tekee
mieli oikeaa länsimaalaista ravintolaruokaa, ulkonasyöjän pitää olla tarkkana:
Singapore tituleerattiin hiljattain jälleen maailman kalliimmaksi kaupungiksi.
Ostoskeskusten keskihintaiset ravintolat tuottavat usein pettymyksen vähän sinne päin
tehdyillä annoksillaan. Kaupungin monet huippuravintolat tarjoavat luonnollisesti aitoja makuelämyksiä mutta niissä vierailu iskee ison loven lompakkoon. Onneksi naapuristostani löytyy muutamia luottopaikkoja.
Oikealla konseptilla ja ammattitaidolla hinnat ovat saatu pysymään kohtuullisina, ja
lounailla jopa huokeina.
Jonotus palkitaan ravintola Saveurissa
Purvis Street on kivenheiton päässä Raffles-hotellista. Vanhat kauppiastalot reunustavat lyhyttä
katua, jonka molemmin puolin löytyy useita ravintoloita. Yksi näistä on ranskalaisvivahteista
ruokaa tarjoava Saveur. Kolme vuotta sitten avatun ravintolan omistaa kaksi kaverusta,
joilla on paljon yhteistä. Molempien vanhemmat ovat ruokakojuyrittäjiä ja samalta pohjalta ponnistavat myös menestyvät nuoret ravintoloitsijat. Kaksikko säntäsi suoraan kokkikoulusta hankkimaan työkokemusta kaupungin parhaimpiin ranskalaisravintoloihin. Pitkien työpäivien aikana syntyi idea huokeasti hinnoitellusta ruokaravintolasta. Ranskalaiseen ruokaan perustuva konsepti happotestattiin East Coast Parkissa. Pienellä taloudellisella riskillä
perustetun ruokakojun suosio vakuutti tuolloin reilusti alle kolmekymppiset kaverit
investoimaan ravintolaan kaupungin keskustassa.
Saveur tarjoaa ammattitaidolla valmistettua hyvän
makuista ruokaa. Ja mikä parasta, ruoan tasoon nähden hintataso on halpa.
Kolmen ruokalajin lounaan ruokajuomineen saa alle kahdellakymmenellä eurolla.
Alkupalaksi voi valita keiton, pastan tai salaatin. Talon
pasta on kauniisti lautaselle pyöräytettyä capellini-pastaa, joka tarjoillaan
hienoksi ajetun porsaanlihakastikkeen ja kuivattujen katkarapujen kanssa. Toimii.
Pääruokavaihtoehtoja löytyy lounaalla neljä. Näistä omat suosikkini ovat paahdettua porsaankylkeä linssien ja uppomunan kanssa sekä ankankoipi-confit perunapureen ja paistettujen sienten kanssa. Jälkiruokasuosikkini on silkkinen pistaasi-pannacotta. Toisena vaihtoehtona on hyvänmakuinen Crème brûlée.
Ravintolan nimikkopastan maut sointuvat hyvin yhteen. |
Pääruokavaihtoehtoja löytyy lounaalla neljä. Näistä omat suosikkini ovat paahdettua porsaankylkeä linssien ja uppomunan kanssa sekä ankankoipi-confit perunapureen ja paistettujen sienten kanssa. Jälkiruokasuosikkini on silkkinen pistaasi-pannacotta. Toisena vaihtoehtona on hyvänmakuinen Crème brûlée.
Saveurin pannacottassa maistuu ja narskuu pistaasi. |
Päivän lounaslistan lisäksi annoksia voi tilata myös listalta. Saveurin palvelu on ystävällisen rivakkaa arkisesti sisustetussa salissa.
Concetton nuori tiimi osaa hommansa
Saveurin menestyksen innoittamana nuoret yrittäjät avasivat toisenkin
ravintolan, italialaiseen keittiöön kallellaan olevan Concetton Handy Roadille. Concetton suosion resepti on sama kuin Saveurin, edullinen ja
ammattiaidolla tehty ruoka. Listalta löytyy pastojen ja risottojen
lisäksi sekä liha- että kalaruokia. Lasi talon viiniä maksaa 5,5 euroa.
Lohen kanssa tarjottiin couscous-lisäkettä osterien kera. |
Kahdessa tasossa olevan ravintolan sisutus on äärimmäisen
pelkistetty. Kokkien työskentelyä voi seurata ravintolan avokeittiöistä.
Käsintehtyjen pastojen ja risottojen kypsyydet ovat aina kohdallaan. Liharuokien
hinnat on saatu pidettyä kurissa käyttämällä pidempään kypsennettäviä
edullisempia ruhonosia.
Concetto tarjoaa myös kolmen ruokalajin lounaan alle
kahdellakympillä. Listalla olevat pastat ja pääruoat maksavat noin kymmenen
euroa. Kauniisti esillelaitetut annokset ovat mietittyjä ja maittavia.
Waterloo Streetin piilossa oleva helmi
Waterloo Streetillä sijaitsevaan Waterloo Timesiin ei
eksy vahingossa. Rakennuskompleksin alakerrassa sijaitsevan ravintolan
paikantaminen on kuitenkin vaivan väärtti.
Liitutaululta ja seiniltä löytyy aina päivän annoksia menua
täydentämään. Monet jakavat pöydässä alkupalaksi ohuelle keksimäiselle pohjalle tehtyjä
pizzoja, joissa on laadukkaat täytteet.
Edellisellä kerralla nautin pannulla
paistettua mustekalaa, joka tarjoiltiin yllättäen burrata-juuston kanssa. Yhdistelmä
toimi kirsikkatomaattien ja rucolan kanssa, vähän kuin lämmintä mustekalasalaattia.
Pääruoaksi valitsin paistettua punanapsijaa, hietasimpukoiden, parsan ja
perunapureen kanssa, 18 e. Kahden suuren kalanfileen kypsyydet ja maustaminen
olivat kohdallaan. Vienosti sahramilta maistunut kastike kruunasi annoksen.
Rehtiä ravintolaruokaa Waterloo Timesin tapaan. |
Pieni, noin kolmekymmentä henkeä vetävä paikka on usein täynnä, joten pöytävaraus on iltaisin suositeltavaa.
Aitoja ranskalaisia makuja Le Bistrot du Sommelierin tapaan
Hieman hinnakkaampi mutta erinomainen Le Bistrot du
Sommelier sijaitsee Armenian Streetillä. Keittiömestarina toimii nuori
Brandon Foo, joka palkittiin
vuoden tulokkaana viime vuoden World Gourmet Summit –tapahtumassa. Hieno
saavutus ravintolakouluja käymättömältä lahjakkuudelta.
Bistron terassi on jäänyt vieressä olevan uuden lakikoulutyömaan
puristuksiin mutta miellyttävän rouheasti sisustetuissa sisätiloissa viihtyy
hyvin.
Le Bistrot du Sommelier. |
Ruokalista on yksinkertainen.
Muutamien alkuruokien, kuten etanoiden ja sammakonkoipien lisäksi tarjolla on
maistuvia lihaleikkeleitä ja aladobeja, jotka tarjoillaan rapean patongin
kanssa. Pääruokavaihtoehtoja ei ole monta mutta annosten laatu korvaa
määrän.
Sianpääsyltty höysteineen maistui tuoreen patongin kanssa. |
Viime kerralla
syömäni steak frites, 23 e, valkosipuli-confitin kanssa on kerrassaan loistava.
Tilasin onglet de bouef lihapalasta tehdyn pihvin nopeasti kypsennyttynä, eikä
ihme, että tarina kertoo tämän pitkät ja poikittaiset lihassyyt omaavan maukkaan naudanlihapalan
olevan lihanleikkaajien suosiossa.
Kahtia
leikatut tuulihatut, 10 e, oli täytetty vaniljajäätelöllä ja ne tarjoiltiin
suklaakastikkeen ja paahdettujen mantelilastujen kanssa. Yhdelle henkilölle
aivan liian suuri annos maistui hyvälle.
Bistrossa järjestetään myös viini-illallisia, pruuveja,
joille keittiömestari loihtii viineille sopivan menuun.
KUVAT: Gastronomi Kiiski
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti