lauantai 4. huhtikuuta 2015

Sunnuntaibrunssi aikuiseen makuun


Maailmalla velloo innostus laadukkaisiin cocktaileihin, eikä Singapore ole poikkeus. Kaupungissa järjestettiin maaliskuun alussa ensimmäistä kertaa Singapore Cocktail Week -tapahtuma. Lukuisat cocktaileihin erikoistuneet baarit järjestivät työpajoja ja muuta erikoisohjelmaa kahdeksan päivää kestäneen tapahtuman aikana. Yleisöllä oli myös mahdollisuus osallistua opastetuille kävelykierroksille. Kyse ei ollut mistään pubiryöminnästä: alan ammattilaiset johdattivat drinkkien valmistamisen saloihin ja kulissien taakse. Tapahtumaviikon tarkoituksena oli nostattaa Singaporen tunnettavuutta cocktail-kohteena. Perinteitä kaupungilla riittää, Raffles-hotellin Long Barissa sata vuotta sitten kehitettyä Singapore Slingiä ravistellaan edelleen ahkerasti ympäri maailmaa.

Cocktail-viikon menossa mukana oli myös vuosi sitten avattu Manhattan. Nimensä maailman cocktail-pääkaupungista napannut drinkkibaari on oiva lisäys Regent -hotellin jo ennestään kattavaan ravintolavalikoimaan. Hotellin toisen kerroksen aulaan rakennetussa baarissa viihtyvät niin luksushotelliin majoittuvat vieraat kuin paikan päälle varta vasten saapuvat asiakkaat.


Manhattan tarjoaa tuulahduksen Amerikan tunnelmaa


Kaupallisen jääpalaliiketoiminnan kehittyminen 1800-luvun loppupuoliskolla mahdollisti osaltaan cocktail-kulttuurin kehittymisen Amerikassa. Manhattanin palkittu sisustus ja ilmapiiri uhkuu onnistuneesti kieltolakia edeltänyttä aikaa. Vieraan huomio keskittyy ensin salongin perällä olevaan pitkään baaritiskiin. Baarimestarit työskentelevät kuin esiintymislavalla muutamalla portaalla lattian pinnasta korotetun baaritiskin takana. Pääseurusteluhuoneesta erkaantuu kaksi pienempää salia, jotka tarjoavat mahdollisuuden intiimimpään illanviettoon.  

Manhattan käyttää pientislaamojen laatuviinoja. Yli kolmen sadan pullon komeasti valaistua kokoelmaa voi ihailla baaritiskiltä käsin. Pullorivistön alapuolella makaa kirkas jäälohkare kylmätiskillään. Oikean kokoiset jääpalat pilkotaan ja veistellään käsityönä juomiin. Manhattanista löytyy myös erillinen huone, jossa viimeistellään ja kypsennetään juomia varta vasten teetettyjen tammitynnyreiden avulla solera-prosessia hyödyntäen. Eikä tässä kaikki, toiseen nurkkahuoneeseen on sijoitettu baarimestareiden käyttämät eksoottiset raaka-aineet. Voikukanjuuret, villikirsikan tuohet, marjat ja pikkelsit ovat omissa lasipurkeissaan kuin vanhassa apteekissa konsanaan.

Fine drinking kokemus vailla vertaa


Cocktailit ja baarinaposteltavat on teemoitettu Manhattanin eri kaupunginosien mukaan. Maistamani miniburgerit ja hodarit olivat todella maittavia. Tarjolla on myös pirtelöitä ja lemonadeja.

Päätin juhlistaa loman päättymistä Manhattanin sunnuntaibrunssilla. Vain aikuisille tarkoitettuun brunssiin sisältyy cocktail-valikoima, seisovapöytä ja pöytään tarjoiltavia lämpimiä ruokia. Myös olut ja viini kuuluvat 115 euroa maksavaan neljä tuntia kestävään lystiin. Shampanja-paketinkin saa mukaan 30 euron lisämaksusta.

Ystävällinen henkilökunta otti pienen ystäväporukkamme vastaan ulko-ovella tarjoten tervetuliaisjuomat. Kannusta tarjoiltu tuoreilla marjoilla koristeltu punch-tyyppinen booli oli tehty Sipsmithin Summer Cap –juomasekoituksesta, ginistä ja inkiväärioluesta. Raikas juoma nostatti mukavasti juhlatunnelman.

Tarjoilijamme, filippiiniläinen Sylvester kertoi paksulla amerikan murteella rennon brunssietiketin pöydässämme. Nimesimmekin hänet heti tuttavallisesti Syltyksi.

“Olen matkaillut paljon ja nähnyt kaikenlaista, mutta en mitään vastaavaa”, totesi amerikkalainen rouvashenkilö ihmetellessämme pyörien päällä kulkevaa Bloody Mary –juomakärryä ja klassikkojuoman höysteille varattua erillistä huonetta. Omaan makuun sovittaminen alkoi viinavalinnalla. Päädyin perinteisesti vodkaan, ginin tai mezcalin sijaan. Bloody Maryn ryydittämisen ja koristelemisen kanssa tulikin sitten tenkkapoo. Mahdollisen kohmelon pois ravistelu onnistuu maailman tulisimmasta chilistä tehdyllä ghost pepper-kastikeella. Valitsin juomaani viiriäisenmunan, paikan päällä pikkelöityjä chilipaprikoita, bakkwa –kuivalihaa ja tietenkin pari tippaa Tabascoa ja sellerin varren. Tomaattimehu ei tullut purkista tai tölkistä. Bloody Mary oli raikas ja miellyttävän hedelmäinen. 


Henkilökunta tarjoili alkudrikkien yhteydessä brunssin aamupalaosuuden. Silver dollar-pannukakut maistuivat erinomaisilta karamellisoidun banaanin ja rommilla ja vaniljalla maustetun voin kanssa. Pannukakkuja seurasi kevyesti leivitetty ja fritattu uppomuna, pekonia, salaattisikuria ja cornichon-cocktailkurkkuja.

Seuraavana siirryimme osterien pariin. Omaksi suosikikseni nousi San Franciscon pohjoispuolella viljelty Tomales Bayn Tyynenmerenosteri. Lihaisa ja raikkaasti merellinen osteri maistui sellaisenaan sekä punasipulivinegretten kanssa. Itä-rannikon ostereita edustivat Kataman lahden ja Onsetin osterit. Osterien viereen oli painettu lyhyt kuvaus niiden kasvuympäristöstä helpottamaan oikean kastikkeen valitsemista ja makuerojen vertailua.



Brunssin merenelävävalikoima ei rajoittunut ostereihin. Katkarapucocktail oli maustettu Bloody Mary-drinkistä ideansa hakeneella kastikkeella. Ohittaa ei voinut myöskään chilillä ja appelsiinilla marinoitua mustekalasalaattia ja kaviaarilla koristeltua cevicheä. Kaiken tämän lisäksi merenherkkujen ystäviä hemmoteltiin Mainen osavaltion hummereilla, Alaskan kuningasravun jaloilla ja kuorestaan tarjolla olleilla kampasimpukoilla.

Runsaalta salaattipöydältä löytyi sekä valmiiksi tehtyjä salaattiannoksia että ainekset oman salaatin luomiseen. Vieressä oleva bagel-piste veti kuitenkin puoleensa. Amerikkalaisittain asiakas pääsi jälleen kuskin paikalle bagelin pyöräyttämisessä. Ensin valittiin paikan päällä leivotuista bageleista oma suosikkimaku. Tämän jälkeen valitulle bagelille sopiva levite ja täytteet. Lähdin kahden pysähdyksen taktiikalla. Ensimmäiseksi täytteeksi valikoitui kylmäsavulohi ruohosipuli-creme fraichella ja toiseksi piparjuurilevitteellä säväytetty naudan suolaliha.



Syltty piti huolta, että Manhattanin loistavat drinkit saapuivat pöytäämme tasaisena virtana. Laadukkaat liköörit ja oman talon grenadiinit ovat korvanneet äitelät makusiirapit. Manhattanin käyttämät bitterit antavat kipakkuutta drinkeille. Esanssien sijaan cocktaileissa maistuvat tuoreet raaka-aineet. Juomaseosten suhteet ovat hienosti nipussa; viinojen maut tulevat miellyttävän tasapainoisesti esille. Panin myös merkille kuinka hyvältä Manhattanin drinkit tuoksuvat lasia huulille nostaessa

Brunssin juomalistaan kuuluu kuusi erilaista juomasekoitusta, jotka tarjoillaan kullekin juomalle suunnitellusta drinkkilasista. Koemaistelun jälkeen valitsin finaaliin Old Cuban, La Bonne Vie ja Ward Eight nimellä kulkevat cocktailit. Mojiton peruskaavaa noudattavaa Old Cubania säväytti shampanja ja Angostura Bitteri. Ginipohjainen La Bonne Vie oli raikkaan sitruksinen ja tarjoiltiin margarita-lasista. Minun makuuni paras cocktail oli viskipohjainen Ward Eight. Sisäpinnaltaan poltetussa tammitynnyrissä kypsennetty ruisviski oli saanut seurakseen appelsiini- ja sitruunatuoremehua sekä talon grenadiinia. Viskin miellyttävä maku tuli hienosti esille olematta kuitenkaan liian tymäkkää.  

Lämpimät ruoat vaihtelevat brunssien välillä. Vierailupäivänä saimme paistettua kampasimpukkaa hernepureen ja glaseeratun porkkanan kanssa. Miedosti savustettu ja paistettu hanhenmaksa oli saanut seurakseen portviini-kirsikkakastiketta ja Thomas Kellerin kehittämän pommes pave –perunalisukkeen. Naudan sisäfileen kanssa tarjoiltiin paahdettuja kasviksia. Kauniit annokset tarjoiltiin pöytäkohtaisesti jaettavaksi tarkoitetuilta lautasilta.

Näyttävä juustopöytä oli katettu amerikkalaisilla juustoilla, kuten punaviinillä värjätyllä Purple Moon –cheddarilla. Hilloissa, kuorrutetuissa pähkinöissä ja muissa lisukkeissa maistoi jälleen tinkimättömän käsityön. Tuoreet viikunat maistuivat juuri poimituilta.



Jälkiruokapöytä notkui viritettyjä klassikoita. Crème brûlée sai lisämakua Baileys-likööristä, juustokakku oli tehty Oreo-kekseistä ja muffinssi oli risteytetty paahtovanukkaan kanssa. Jälkiruokapöydän kuningattareksi nousi suklaafondantti maapähkinäkreemillä ja mansikalla. Suklaakuorrutettu pekonitikkarikin piti maistaa kun kerran Amerikan tyyliin juhlittiin.

Manhattanin sunnuntaibrunssissa viehättää yksityiskohtiin panostaminen ja palvelun henkilökohtaisuus. Joviaali henkilökunta palvelee ystävällisen ammattimaisesti ja kiireettömästi. Heillä on tarvittaessa aikaa pysähtyä juttutuokiolle asiakkaiden kanssa. Erinomaisen cocktailbrunssin yksityiskohdissa riittääkin tutustumista ja jutusteltavaa useammallekin käynnille.

KUVAT: Manhattan Bar at Regent Singapore

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti