tiistai 15. syyskuuta 2015

Kyrö Distilleryn viinat loistivat klassikkococktaileissa



Jäin oitis koukkuun Manhattan-ravintolan tunnelmaan ja tarjontaan vierailtuani siellä jouluaattoillallisen jälkeen.  Seuraava kokemukseni singaporelaisravintolasta oli heidän aikuisille suunnattu cocktailbrunssi. Bakkanaalit syöminkeineen pääsivät täyteen vauhtiin heti Manhattanin sisääntulon raskaiden tummien pariovien sulkeuduttua. Ainutlaatuista!

Juhlista selvittyäni palasin baaritiskille tarkistamaan muutamia yksityiskohtia tulevaa bloggaustani varten. Jutellessani baarimikkojen kanssa niitä näitä mainitsin, että kaukana pohjolassakin tehdään nykyään loistotuotteita.

Kaivoin älypuhelimeni taskusta ja selasin näytölle Kyrö Distillery Companyn nettisivut. Kerroin kuinka Etelä-Pohjanmaalla, valtion tiukan kontrollin alla, tapahtuu parhaillaan monenlaista mielenkiintoista. Tutustutin Manhattanin kaverit viiden viskinystävän tarinaan, heidän uskoonsa suomalaisen rukiin voimaan ja vanhassa osuusmeijerirakennuksessa valmistettaviin tuotteisiin. Nettisivuilta vilahti näytölle myös kuva alastomasta viisikosta kirmaamassa suomalaisessa ruispeltomaisemassa. “Sauna, you know”, yritin selittää kyseliään näköisille aasialaisille. 

Lupasin tehdä parhaani saadakseni maistiaissiivut Manhattanin poikien iltaan.

Ajoitus oli oikea: huhtikuinen työmatkani Helsinkiin oli muutaman viikon päässä. Lisäksi kävi ilmi, että suomalaisyrityksen myynti- ja markkinointitoimet olivat parhaillaan käynnissä myös Singaporen suuntaan. Isokyrön tislaajat lähtivätkin mielellään mukaan ideaani suomituliaisten toimittamisesta niistä kiinnostuneille ammattilaisille. Ruisviski- ja ruisginipullot vaihtoivat omistajaa helsinkiläisravintolassa ja päätyivät huolellisesti pakattuina matkalaukkuuni.

Minulla on tapana tuoda kotimaan matkoilta muutamia suomalaisia peruselintarvikkeita Singaporeen. Näihin kuuluu mm. Valion Oltermanni-juusto. Jälkeenpäin minulle paljastui hauska yksityiskohta. Vuonna 1908 rakennetussa Isokyrön osuusmeijerissä kehitettiin Suomen myydyin kermajuusto, eli Oltermanni. Kyrö Distillery Company on keväästä 2014 lähtien heruttanut viinaa Saksasta ostamillaan tislauspannuilla samoissa tiloissa. Kyröjoen varrella oleva perinnerakennus on muuten aikaisemmin ollut myös osa Oltermanni-paketin logoa. Nykyään paketissa on Saukkolan meijerimuseon kuva.

Toimitin pullot Manhattaniin suomalaisen viskin päivänä. Ehdotin, että tutustuessaan tuotteisiin he samalla suunnittelisivat viinaksista niihin heidän mielestään sopivat cocktailit. Ystäväporukkamme, johon kuului viinojen alkulähteiltä kotoisin oleva syntymäpäiväsankari toimisi koekaniineina lähestyvän syntymäpäiväjuhlabrunssin yllätysohjelmanumerona. 

Manhattanin väki ilahtui nostaessani pullot baaritiskille. Ilokseni kaverukset päättivät alkaa heti demoilemaan. Sain maistaa tuotteita nopeasti inspiroitujen cocktailien muodossa. Vertailimme myös Versoa ja Napueta Manhattanin valikoimista löytyviin maailmanluokan nuoriin ruisviskeihin ja gineihin. Erityisesti Napue-gin viehätti heti raikkaalla tuoksullaan ja uniikilla maullaan alan ammattilaiset ja minut. Viskin Ystävien Seuran järjestämä suomalaisen viskin päivä, joka kokosi yhteen Helsingin Kiltakellariin kaikki suomalaiset viskinvalmistajat ja toista sataa viskifriikkiä kaikui siis tänä vuonna päiväntasaajalla asti. Hymyssä suin jätin veijarit työmaalleen ja jäin odottelemaan viikon kuluttua pidettäviä juhlia.

Ravintola Manhattanin pääsali kuvattuna hetki ennen cocktailbrunssin alkua. 

Aloitimme cocktailbrunssin muutamillla talon cocktaileilla. Mukavaan tunnelmaan päästyämme vinkkasin tiskin toiselle puolelle, että olisi aika siirtyä isokyröläisiin.

Hyvää Suomesta drinkit aloitti Clover Club. Baarimestari Ashish Sharma kertoi juurta jaksain taustat valitsemilleen juomasekoituksille. Hänen mielestään ginin ominaismaun säilyttäminen cocktaileissa on haasteellista, mutta tällä kertaa valinta oli helppo. 

Ashish Sharma työn touhussa.

Napuen suomalaisista katajanmarjoista ja rukiista kumpuava maku piti hyvin pintansa vadelmaisen Clover Clubin kanssa. Napueta maustavat mesiangervonkukka, koivu sekä pohjoisen marjat karpalo ja tyrni taas toimivat hienosti cocktailiin kuuluvien sitruunamehun ja kananmunan valkuaisen kanssa.

Napue-ginillä terästetty Clover Club.

Seuraavaksi Ashish toi pöytäämme Vesper Martinit, juomasekoitukset, jotka esiteltiin ensimmäistä kertaa Ian Flemingin Casino royal –romaanissa. Napue-gin oli jälleen nappivalinta. Vodka ja kuiva vermutti natsasivat hienosti Napuen kanssa sitruunankuorella koristellussa cocktail-lasissa.

Sitten oli aika siirtyä ginistä viskiin Manhattaniin sopivin juonen kääntein. Ashish valitsi kolmannen drinkin lähtökohdaksi vuonna 1884 julkaistusta The Modern Bartender –kirjasta löytyvän Martinez-cocktailin. Ashish kertoi, että ensimmäistä kertaa Versoa maistaessaan hänelle oli tullut mieleen Old Tom Gin kaikessa positiivisessa mielessä. Niinpä hän päätti kokeilla miten Versolle ominaisen rukiin mausteisuus ja uusien jenkkitammitynnereiden antama makeus toimisi ginin sijaan. Kokeneen ammattilaisen mielestä Verso toi Martineziin miellyttävän lisäpotkun, joka sen giniversiosta puuttuu.

Hienosti viinalta maistuvia juomasekoituksia nauttiessamme kuulimme hauskan tarinan muutamaa päivää aikaisemmin baarissa vierailleesta suomalaisesta asiakkaasta. Maanmiehemme ilme olisi kuulema ollut näkemisen arvoinen hänen huomatessaan Kyrö Distilleryn pullot Manhattanin tiskillä. Kokemastaan ilmeisen liikuttunut suomalainen oli viettänyt tiskillä useamman tunnin kertoen eksoottisia tarinoita itsestään ja Suomesta. Traktorilla suoritetut riiuureissut niin yöttämässä yössä kuin lumipenkkojen välissä olivat sen sijaan hämmästyttäneet Aasian metropoleissa varttuneita baarimikkoja.

Manhattan osaa myös tyylikkäät cocktailpalat. Jättikatkaravun pyrstöt tarjoiltiin Bloody Mary -kastikkeen kanssa.

Kiitimme vuolaasti henkilökunnan viitseliäisyyttä ja vaivannäköä juhlaamme kohtaan poistuessamme hyvillä mielin jatkoille.


Seurueellamme oli hymy herkässä kun Clover Clubit saapuivat pöytään.

Eikä kulunut kauankaan kun viestittelimme Ashishin kanssa Napueen liittyen. Kyrö Distillery Companyn vientiponnisteluita Aasiankin suuntaan tulee taatusti jatkossa helpottamaan Lontoossa järjestetyn International Wine and Spirit Competitionin maailman paras Gin Tonic –ginipalkinto. Kyse ei ollut mistään kylätoimikunnan jokamiesluokasta: ensimmäistä kertaa järjestettyyn GT –sarjaan ilmoittautui 150 tislaamoa ympäri maailmaa.  

Singaporessa asuville Gin Tonicin ystäville on hyviä uutisia. Ranskalaisen La Maison du Whisky -yhtiön Singaporen pitkäripainen, Fine Spirits on nimittäin hiljattain solminut maahantuontisopimuksen Kyrö Distillery Companyn kanssa.

Isossakyrössä käydyn Suuren Pohjan sodan taistelun mukaan nimetystä Napue-ginistä ja muista Kyrö Distillery Companyn laatutuotteista tullaan vielä puhumaan muuallakin kuin saunanlauteilla. 


KUVAT: Johanna Riihimaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti