maanantai 24. helmikuuta 2014

Kohti hevosen vuotta - merimakkaraa ja kalan uimarakkoa


Kiinalainen uusivuosi on vuoden näyttävin juhla Itä-Aasiassa. Aasialainen uusivuosi näkyy  jonkin verran myös Euroopassa: Helsingissäkin on järjestetty kaupunkitapahtuma vuodesta 2007 lähtien juhlistamaan vuoden vaihtumista Aasiassa.

Juhlan ajankohta vaihtelee tammikuun lopun ja helmikuun viimeisen viikon välillä. Tänä vuonna käärmeen vuosi vaihtui hevosen vuodeksi tammikuun viimeisenä päivänä.

Juhlavalmisteluihin kuuluu kodin perinpohjainen siivoaminen. Tähän liittyy uskomus huonon onnen pois pyyhkimisestä. Uudenvuoden ensimmäisenä päivänä kaikenlaista siivoamista pitää välttää, sillä kukapa haluaisi lakaista puhtaaseen kotiin laskeutuneen hyvän onnen syrjään.

Leijonatanssiryhmillä riittää kiirettä. Avolavakuorma-autolla paikalle saapuvan tanssiryhmän rummut tahdittavat nuorten miesten esittämää akrobaattista leijonatanssia. Tanssin, kuten myös ilotulituksen ja papattimattojen paukuttelun, tarkoituksena on karkottaa pahat henget. Ja jälleen on paremmat mahdollisuudet onneen ja menestykseen tulevana vuonna.


Singaporen Chinatownin muutoinkin täyteen ahdetut kadut pullistelevat markkinakojuista. Helppoheikit kilpailevat toisiaan vastaan äänen voimakkuudessa. Uudenvuoden koristeet ja sesongin juhlaherkut tekevät kauppansa.

Temppelit täyttyvät jumalolentoja ja esivanhempia kunnioittamaan saapuvista ihmisistä. Kiinalainen horoskooppi on moniselitteinen ja moni kaipaa siihen täsmennystä. Jos usko omiin kykyihin temppelin sisällä horjuu, temppelien edustoilla päivystää ennustajia.

Perinteisiin kuuluu myös rahaa sisältävien punaisten kirjekuorien jakaminen naimattomille perheenjäsenille. Monet saavat työnantajaltakin pienen bonuksen.

Juhlapäivän koittaessa monet kaupat ja paikalliset ravintolat sulkevat ovensa. Singaporen muutoin vilkkaat ostoskadut autioituvat. Kiinalainen uusivuosi otetaan vastaan useimmiten perheen parissa. Illallinen on tärkeä osa juhlallisuuksia.

Sain illalliskutsun työporukan uudenvuoden juhlaan Malesiaan suuntautuneen matkan yhteydessä. Muutama päivä ennen vuoden vaihtumista järjestetty illallinen tarjosi mielenkiintoisen mahdollisuuden päästä tutustumaan juhlaruokiin iloisessa seurassa.

Illalliseen sisältyi kahdeksan pöydässä jaettavaa ruokalajia. Menun hinta oli pyöristetty noudattamaan kasilinjaa. Numero kahdeksan ääntäminen näet kuulostaa samalta kuin menestys ja vauraus. Kaksi vierekkäin olevaa kahdeksikkoa muistuttavat yleisesti koristeissa käytettyä double happiness -symbolia.

Singaporessa ja Malesiassa juhlinta aloitetaan värikkään kalasalaatin sekoittamisella. Neljäksi taivaalliseksi keittiömestariksi kutsuttu singaporelainen kokkipoppoo lanseerasi rituaalin 60-luvulla. Yu sheng –salaatin kasvikset asetellaan kauniisti omiin kekoihinsa. Lautaselta löytyy myös salaatinkastike, raaka kala, joka on yleensä lohta ja erilaisia höysteitä kuten pähkinämurskaa. Alkuvalmisteluiden jälkeen pöytäseurueen jäsenet aloittavat salaatin sekoittamisen nostamalla salaattia ilmaan syömäpuikoilla. Mitä korkeammalle puikot nousevat, sen parempi onni tulevana vuonna.

Tarjoilija asetteli lohen siivut ja kaatoi salaatinkastikkeen ennen äänekästä juhlatunnelman nostattamista.

Seuraavana pöytään tuotiin oikea juhlapotti. Suuressa ruukussa oli länsimaalaiselle mielikuvituksellisia raaka-aineita. Maistoin rohkeasti pitkään haudutettuja hanhenjalkoja, merimakkaraa ja kalan uimarakkoa. Olen syönyt kananjalkoja useastikin, mutta hanhenjalkaan verrattuna ne ovat aloittelijalle. Pitkään kypsynyt jalka syödään imeskellen nahka ja sidoskudokset varrasluiden ympäriltä. Lihaa ei ole nimeksikään. Vaatii totuttelua, vaikkakaan maku ei ole mitenkään epämiellyttävä.

Juhlallinen ruukku tarjosi herkkuja moneen lähtöön.

Paahdetun juottoporsaan kamara oli leikattu suorakaiteen muotoisiin paloihin. Rapeat palat dipattiin samankaltaiseen makeaa kastikkeeseen, jota tarjoillaan pekingin ankan kanssa. Possun ja kastikkeen kanssa syötiin kauniisti leikattuja sipulinvarsia.

Juottoporsas oli valmistettu taidokkaasti.

Kala ja äyriäiset kuuluvat uudenvuoden illalliselle. Kala symbolisoi toivetta pitkäikäisyyteen ja vaurastumiseen, sillä se äännetään samalla tapaa kuin paljous ja runsaus. Tällä kertaa kala oli paistettua meriahventa sellerin, porkkanan ja sokeriherneen kanssa. Suuren kalan ikenet hammasrivistöllä varustettuna tarjoiltiin minulle erityisherkkuna. Voimakkaasti ja epämiellyttävällä tavalla kalalta maistuva paikallinen herkkupala jäi minulta syömättä. Tämä huvitti konkareita heidän imeskellessään parhaat palat parempiin suihin.  

Kalaa ja rapeita kasviksia.

Tuoreet katkaravut oli höyrytetty kiinalaisessa hieman makeassa riisiviinissä. Viinikastiketta maustoi goji eli susimarja. Lisää merkityksellistä ruokaa: susimarja liitetään pitkän iän salaisuuteen.

Herkullisia katkarapuja ja pitkää ikää.

Kiinalaiseen illalliseen kuuluu useita ruokalajeja. Riisi- tai nuudeliruoka tarjoillaan aina aterialla loppupuolella. Tällä kertaa tarjolla oli paistettua nauhanuudelia merenherkuilla. Pehmeät riisinuudelit olivat imeneet paistamisen aikana hyvin moninaiset maut. Rapsakkuutta annokselle toivat pavunidut ja eri kasvikset.

Jälkiruokana oli friteerattu vihreä riisinyytti makean vesikastanjakeiton kanssa. Jälkiruokakeitto oli suurustettu puunrungolla kasvavalla lahottajasienellä.  

Suomalaista pikkujoulua muistuttavan illallisen aikana laulettiin karaokea, vitsailtiin, nostettiin maljoja ja pidettiin hauskaa pyöreän pöydän ympärillä. Onnelliset lähtökohdat hevosen vuodelle. Gong Xi Fa Cai!




Kuvat: Gastronomi Kiiski

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti