Kiinalainen
uusivuosi on vuoden näyttävin juhla Itä-Aasiassa. Aasialainen uusivuosi näkyy jonkin verran myös Euroopassa: Helsingissäkin
on järjestetty kaupunkitapahtuma vuodesta 2007 lähtien juhlistamaan vuoden
vaihtumista Aasiassa.
Juhlan ajankohta
vaihtelee tammikuun lopun ja helmikuun viimeisen viikon välillä. Tänä vuonna käärmeen vuosi vaihtui hevosen vuodeksi tammikuun viimeisenä päivänä.
Juhlavalmisteluihin
kuuluu kodin perinpohjainen siivoaminen. Tähän liittyy uskomus huonon onnen pois
pyyhkimisestä. Uudenvuoden ensimmäisenä päivänä kaikenlaista siivoamista pitää
välttää, sillä kukapa haluaisi lakaista puhtaaseen kotiin laskeutuneen hyvän
onnen syrjään.
Leijonatanssiryhmillä
riittää kiirettä. Avolavakuorma-autolla paikalle saapuvan tanssiryhmän rummut
tahdittavat nuorten miesten esittämää akrobaattista leijonatanssia. Tanssin,
kuten myös ilotulituksen ja papattimattojen paukuttelun, tarkoituksena on
karkottaa pahat henget. Ja jälleen on paremmat mahdollisuudet onneen ja
menestykseen tulevana vuonna.
Singaporen Chinatownin muutoinkin täyteen ahdetut kadut pullistelevat markkinakojuista. Helppoheikit kilpailevat toisiaan vastaan äänen voimakkuudessa. Uudenvuoden koristeet ja sesongin juhlaherkut tekevät kauppansa.
Singaporen Chinatownin muutoinkin täyteen ahdetut kadut pullistelevat markkinakojuista. Helppoheikit kilpailevat toisiaan vastaan äänen voimakkuudessa. Uudenvuoden koristeet ja sesongin juhlaherkut tekevät kauppansa.
Temppelit
täyttyvät jumalolentoja ja esivanhempia kunnioittamaan saapuvista ihmisistä.
Kiinalainen horoskooppi on moniselitteinen ja moni kaipaa siihen täsmennystä. Jos usko
omiin kykyihin temppelin sisällä horjuu, temppelien edustoilla päivystää
ennustajia.
Perinteisiin
kuuluu myös rahaa sisältävien punaisten kirjekuorien jakaminen naimattomille
perheenjäsenille. Monet saavat työnantajaltakin pienen bonuksen.
Juhlapäivän
koittaessa monet kaupat ja paikalliset ravintolat sulkevat ovensa. Singaporen
muutoin vilkkaat ostoskadut autioituvat. Kiinalainen uusivuosi otetaan vastaan useimmiten
perheen parissa. Illallinen on tärkeä osa juhlallisuuksia.
Sain
illalliskutsun työporukan
uudenvuoden juhlaan Malesiaan suuntautuneen matkan yhteydessä. Muutama päivä
ennen vuoden vaihtumista järjestetty illallinen tarjosi mielenkiintoisen mahdollisuuden
päästä tutustumaan juhlaruokiin iloisessa seurassa.
Illalliseen sisältyi
kahdeksan pöydässä jaettavaa ruokalajia. Menun hinta oli pyöristetty noudattamaan
kasilinjaa. Numero kahdeksan ääntäminen näet kuulostaa samalta kuin menestys ja
vauraus. Kaksi vierekkäin olevaa kahdeksikkoa muistuttavat yleisesti koristeissa
käytettyä double happiness -symbolia.
Singaporessa ja
Malesiassa juhlinta aloitetaan värikkään kalasalaatin sekoittamisella. Neljäksi
taivaalliseksi keittiömestariksi kutsuttu singaporelainen kokkipoppoo lanseerasi
rituaalin 60-luvulla. Yu sheng –salaatin kasvikset asetellaan kauniisti omiin
kekoihinsa. Lautaselta löytyy myös salaatinkastike, raaka kala, joka on yleensä
lohta ja erilaisia höysteitä kuten pähkinämurskaa. Alkuvalmisteluiden jälkeen pöytäseurueen
jäsenet aloittavat salaatin sekoittamisen nostamalla salaattia ilmaan
syömäpuikoilla. Mitä korkeammalle puikot nousevat, sen parempi onni tulevana
vuonna.
Tarjoilija asetteli lohen siivut ja kaatoi salaatinkastikkeen ennen äänekästä juhlatunnelman nostattamista. |
Seuraavana
pöytään tuotiin oikea juhlapotti. Suuressa ruukussa oli länsimaalaiselle
mielikuvituksellisia raaka-aineita. Maistoin rohkeasti pitkään haudutettuja
hanhenjalkoja, merimakkaraa ja kalan uimarakkoa. Olen syönyt kananjalkoja useastikin, mutta hanhenjalkaan
verrattuna ne ovat aloittelijalle. Pitkään kypsynyt jalka syödään imeskellen
nahka ja sidoskudokset varrasluiden ympäriltä. Lihaa ei ole nimeksikään. Vaatii
totuttelua, vaikkakaan maku ei ole mitenkään epämiellyttävä.
Juhlallinen ruukku tarjosi herkkuja moneen lähtöön. |
Paahdetun juottoporsaan kamara oli leikattu suorakaiteen muotoisiin paloihin. Rapeat palat dipattiin samankaltaiseen makeaa kastikkeeseen, jota tarjoillaan pekingin ankan kanssa. Possun ja kastikkeen kanssa syötiin kauniisti leikattuja sipulinvarsia.
Juottoporsas oli valmistettu taidokkaasti. |
Kala ja äyriäiset kuuluvat uudenvuoden illalliselle. Kala symbolisoi toivetta pitkäikäisyyteen ja vaurastumiseen, sillä se äännetään samalla tapaa kuin paljous ja runsaus. Tällä kertaa kala oli paistettua meriahventa sellerin, porkkanan ja sokeriherneen kanssa. Suuren kalan ikenet hammasrivistöllä varustettuna tarjoiltiin minulle erityisherkkuna. Voimakkaasti ja epämiellyttävällä tavalla kalalta maistuva paikallinen herkkupala jäi minulta syömättä. Tämä huvitti konkareita heidän imeskellessään parhaat palat parempiin suihin.
Kalaa ja rapeita kasviksia. |
Tuoreet katkaravut oli höyrytetty kiinalaisessa hieman makeassa riisiviinissä. Viinikastiketta maustoi goji eli susimarja. Lisää merkityksellistä ruokaa: susimarja liitetään pitkän iän salaisuuteen.
Herkullisia katkarapuja ja pitkää ikää. |
Kiinalaiseen illalliseen kuuluu useita ruokalajeja. Riisi- tai nuudeliruoka tarjoillaan aina aterialla loppupuolella. Tällä kertaa tarjolla oli paistettua nauhanuudelia merenherkuilla. Pehmeät riisinuudelit olivat imeneet paistamisen aikana hyvin moninaiset maut. Rapsakkuutta annokselle toivat pavunidut ja eri kasvikset.
Jälkiruokana oli
friteerattu vihreä riisinyytti makean vesikastanjakeiton kanssa. Jälkiruokakeitto
oli suurustettu puunrungolla kasvavalla lahottajasienellä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti