tiistai 4. helmikuuta 2014

Kädet ylös eli kokemuksia ruokaraadin jäsenenä Little IndiassaSingaporen Little India hemmottelee intialaisen ruoan ystävää. Kaupunginosan lukemattomat ravintolat tarjoavat helpon tavan tutustua laajan maan monipuoliseen ruokakulttuuriin.

Little India sijaitsee kävelymatkan päässä kotoani. Käyn siellä viikottain, toisinaan jopa useamman kerran. Little Indiassa kokee todellakin olevansa ulkomailla, toisin kuin ilmastoiduissa ostoskeskuksissa. Kaduilla kulkiessa törmää monenlaiseen yrittäjään. Jasmiininkukista sidotaan hiuskoristeita, räätälit antavat ikiaikaisten Singeriensä louskuttaa housunpuntteja ja vihanneskauppiaat kasaavat päivän erikoistarjouksia pieniin koreihin. Muutamat pikkukauppojen pitäjät huudattavat ämyreistään Bollywoodin hittilistaa ilmeisesti uskoen, että mitä kovempi voluumi, sen rajummin kauppa käy. Tuoksujen, värien ja metelin sekamelska on huumaava.

Singaporen intialaiset ovat Little Indian ravintoloiden suurin asiakaskunta. Ravintolat tarjoavat poikkeuksetta hyvää ja edullista ruokaa. Muutamat hyväksi todetut ravintolat ovat muodostuneet kantapaikoikseni. Vaihtelu tosin virkistää ja tasaisin väliajoin tulee kokeiltua uusia paikkoja.

Yksi sivuraiteille poikkeamisista oli illallinen ravintola Lagnaassa. Lagnaa on pidetty länsimaalaisten keskuudessa. Yläkerrassa istutaan paljain jaloin lattialla ja nautitaan matalalta pöydältä intialaisia herkkuja. Le Routard –matkaoppaan suositus ja ravintolan boheemi olemus saattavat selittää suosiota reppumatkailijoiden suosimassa kaupunginosassa. Täyteen kirjoitetut seinät kertovat vieraiden viihtyneen ravintolassa. Suomalaistenkin jättämiä viestejä löytyy. Skönärien kommenttien alta löytyy Finnairin miehistön ”ihan OK” yhteenveto.

Lagnaan ruoka ei erityisemmin puhutellut minuakaan. Hyvää intialaista ruokaa, mutta maustaminen on mielestäni säädetty turhan alakanttiin. Hintatasokin on keskimääräistä korkeampi.

Minulla oli kuitenkin hyvä syy palata Lagnaan seuraavalla viikolla: laskua maksaessani sain kutsun osallistua ruokalistaa täydentävien annosten valintatilaisuuteen.

Illan isäntä ravintolansa edustalla.

Kymmenen hengen kansainvälisen ruokaraadin istuuduttua pöytään pelin juoni käytiin läpi. Maisteltavana oli kymmenen annosta. Nämä olivat läpäisseet henkilökunnan esikarsinnan. Ruokaraatimme kolme parhaaksi valittua annosta päätyisivät listalle. Palautteen anto oli yksinkertaista: käsi ylös jos raadin jäsen tilaisi annoksen ruokaillessaan ravintolassa. Yksityiskohtaisempiakin kommentteja sai toki antaa seuraavaa annosta odotellessa.

Ensimmäisenä pöytään tuotiin sieniruoka. Sienet oli kypsennetty miellyttävän makuisessa tomaattipohjaisessa kastikkeessa, joka oli suurustettu cashewpähkinällä. Ensimmäinen annos oli suosittu ja sai yhdeksän pistettä. Vahva aloitus.

Kasvisruoalla jatkettiin. SP2 Thalipu nimeä kantava annos oli tehty sokeriherneistä. Herneen palot oli paistettu intialaisen mausteseoksen kanssa. Rapsakkaa. Puolet raatilaisista nosti käden ylös minä mukaanlukien. Ruokalaji menisi hyvänä ja keveänä lisukkeena.

Täydet pisteet! Viidestä kasviksesta tehty kasviscurry vakuutti. Porkkanaa, kesäkurpitsaa, parsakaalia, sipulia ja tomaattia lempeässä kastikkeessa sai tuomariston kädet nousemaan ylös.

Tilaisuus alkoi verkkaisesti, mutta kolmen ensimmäisen annoksen jälkeen keittiö pääsi vauhtiin: annoksia alkoi virrata rivakasti pöytään.

Tandoorikana herätti ihastusta. Pähkinästä, sipulista ja vihreästä chilistä tehty marinaadi oli paahtunut hienon makuiseksi kuumassa tandooriuunissa. Murean kanan maut olivat tasapainossa. Täydet pisteet kaikilta annosta maistaneilta.

Vaer kadalai koli.

Grill kebab oli myös kanaa. Pirteän maun grillatulle kanalle toivat mausteseoksessa käytetty sitruuna ja korianteri. Kaikki annokset tarjoiltiin ilman leipää, eikä riisiäkään ollut tarjolla. Minun makuuni sitruunaa oli liikaa, mutta kaikki muut nostivat käden ylös.

Panipurin saapuessa pöytään raati kohahti. Näyttävä salaattilautanen. Osa raadin jäsenistä oli ihmeissään miten annos syödään, mutta Mumbaista Singaporeen muuttaneet kaverukset ottivat tilanteen haltuun. Panipuri on suosittu kadulla nautittava huikopala erityisesti Mumbain alueella. Itse tutustuin panipuriin mumbailaisen hotellin buffet-illallisella. Ontto ohutkuorinen keksi täytetään erilaisilla täytteillä ja nautitaan kertapuraisulla. Ennen täyttöä kuori naputetaan varovasti rikki haarukalla. Tällä kertaa täytteisiin kuului kikherne, granaattiomenan mehukkaat siemenet, salaatti, linssijauhoista tehty raksusekoitus ja kaksi eri kastiketta. Mukava sormisyötävä herätti vilkasta tarinointia. Puolet raadista ei kuitenkaan lämmennyt panipurille.

Panipuri.

Lisää kasvisruokaa. Kasviskepakko sai ainoastaan muutaman äänen. Seesaminsiemenet ryydittivät hieman kuivahkoja ja jauhoisia kepakoita. Hieman enemmän mausteita, öljyä tai kirkastettua voita pintaan ennen paistamista ja olisin antanut ääneni. Naanleivän väliin käärittynä ja intialaisen raita-jugurttikastikkeen kanssa nämä olisivat tosin toimineet sellaisenaankin.

Veg sheek kebab.

Kukkakaalipakoda oli illan epäsuosituin annos. Ainoastaan yksi ääni.

Ring of fire oli mustekalaa voimakkaan makuisessa mutta ei polttavan tulisessa kastikkeessa. Mustekala oli mureaa. Annosta häiritsi liian terävä, yksipuolinen maustaminen.

Kolmas kanaruoka ja sama virhe kuin mustekalan kanssa. Liian yksipuolinen maustaminen tylsistytti maun.

Lopussa äänestettiin uudestaan. Tarkistusäänestys ei tuonut suuria muutoksia kärkikolmikkoon. Ensimmäisenä tarjoiltu sieniruoka ja kaksi kanaruokaa kiilasivat valittujen annosten joukkoon.

Yhteenveto ja listalle päätyvien annoksien esittely.

Ennen kotiinlähtoä illan isäntä ja emäntä keräsivät palautetta tapahtumasta. Ruokaraati oli yhtä mieltä siitä, että lautaskoko oli liian pieni. Annokset tarjoiltiin yhdellä lautasella, joka kiersi pöydässä.

Ilta oli kaikenkaikkiaan mukava. Parasta antia olivat lyhyet tarinat eri ruokalajeista ja intialaisesta ruokakulttuurista. Vieressämme istuneet intialaiset IT-asiantuntijat kertoivat mielellään lisää yksityiskohtia henkilökunnan valmistellessa uutta kierrosta. He olivat erittäin kiinnostuineita suomalaisesta ruokakulttuurista. Vaihdoimmekin yhteystietoja siltä varalta, että Singaporessa kokoontuu joku päivä ruokaraati suomalaisen ruoan ympärille. 

Ruokaraadin jäsenet ja kokkitiimi ryhmäkuvassa tilaisuuden päätteeksi.

KUVAT: Gastronomi Kiiski

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti