Singaporen Little
India hemmottelee intialaisen ruoan ystävää. Kaupunginosan lukemattomat ravintolat
tarjoavat helpon tavan tutustua laajan maan monipuoliseen ruokakulttuuriin.
Little India
sijaitsee kävelymatkan päässä kotoani. Käyn siellä viikottain, toisinaan jopa
useamman kerran. Little Indiassa kokee todellakin olevansa
ulkomailla, toisin kuin ilmastoiduissa ostoskeskuksissa. Kaduilla kulkiessa
törmää monenlaiseen yrittäjään. Jasmiininkukista sidotaan hiuskoristeita,
räätälit antavat ikiaikaisten Singeriensä louskuttaa housunpuntteja ja vihanneskauppiaat
kasaavat päivän erikoistarjouksia pieniin koreihin. Muutamat pikkukauppojen
pitäjät huudattavat ämyreistään Bollywoodin hittilistaa ilmeisesti uskoen, että
mitä kovempi voluumi, sen rajummin kauppa käy. Tuoksujen, värien ja metelin sekamelska
on huumaava.
Singaporen
intialaiset ovat Little Indian ravintoloiden suurin asiakaskunta. Ravintolat
tarjoavat poikkeuksetta hyvää ja edullista ruokaa. Muutamat hyväksi todetut
ravintolat ovat muodostuneet kantapaikoikseni. Vaihtelu tosin virkistää ja
tasaisin väliajoin tulee kokeiltua uusia paikkoja.
Yksi
sivuraiteille poikkeamisista oli illallinen ravintola Lagnaassa. Lagnaa on pidetty länsimaalaisten keskuudessa. Yläkerrassa istutaan paljain jaloin
lattialla ja nautitaan matalalta pöydältä intialaisia herkkuja. Le Routard
–matkaoppaan suositus ja ravintolan boheemi olemus saattavat selittää suosiota
reppumatkailijoiden suosimassa kaupunginosassa. Täyteen kirjoitetut seinät
kertovat vieraiden viihtyneen ravintolassa. Suomalaistenkin jättämiä
viestejä löytyy. Skönärien kommenttien alta löytyy Finnairin miehistön ”ihan
OK” yhteenveto.
Lagnaan ruoka ei erityisemmin puhutellut minuakaan. Hyvää intialaista ruokaa, mutta maustaminen on mielestäni säädetty turhan alakanttiin. Hintatasokin on keskimääräistä korkeampi.
Minulla oli
kuitenkin hyvä syy palata Lagnaan seuraavalla viikolla: laskua maksaessani sain
kutsun osallistua ruokalistaa täydentävien annosten valintatilaisuuteen.
Illan isäntä ravintolansa edustalla. |
Kymmenen
hengen kansainvälisen ruokaraadin istuuduttua pöytään pelin juoni käytiin läpi. Maisteltavana oli kymmenen annosta.
Nämä olivat läpäisseet henkilökunnan esikarsinnan. Ruokaraatimme kolme parhaaksi
valittua annosta päätyisivät listalle. Palautteen anto oli yksinkertaista: käsi
ylös jos raadin jäsen tilaisi annoksen ruokaillessaan ravintolassa.
Yksityiskohtaisempiakin kommentteja sai toki antaa seuraavaa annosta
odotellessa.
Ensimmäisenä
pöytään tuotiin sieniruoka. Sienet oli kypsennetty miellyttävän makuisessa tomaattipohjaisessa
kastikkeessa, joka oli suurustettu cashewpähkinällä. Ensimmäinen annos oli
suosittu ja sai yhdeksän pistettä. Vahva aloitus.
Kasvisruoalla
jatkettiin. SP2 Thalipu nimeä kantava annos oli tehty sokeriherneistä. Herneen
palot oli paistettu intialaisen mausteseoksen kanssa. Rapsakkaa. Puolet raatilaisista nosti käden ylös minä mukaanlukien.
Ruokalaji menisi hyvänä ja keveänä lisukkeena.
Täydet pisteet!
Viidestä kasviksesta tehty kasviscurry vakuutti. Porkkanaa, kesäkurpitsaa,
parsakaalia, sipulia ja tomaattia lempeässä kastikkeessa sai tuomariston kädet
nousemaan ylös.
Tilaisuus alkoi
verkkaisesti, mutta kolmen ensimmäisen annoksen jälkeen keittiö pääsi vauhtiin: annoksia
alkoi virrata rivakasti pöytään.
Tandoorikana
herätti ihastusta. Pähkinästä, sipulista ja vihreästä chilistä tehty marinaadi
oli paahtunut hienon makuiseksi kuumassa tandooriuunissa. Murean kanan maut
olivat tasapainossa. Täydet pisteet kaikilta annosta maistaneilta.
Vaer kadalai koli. |
Grill kebab oli myös
kanaa. Pirteän maun grillatulle kanalle toivat mausteseoksessa käytetty
sitruuna ja korianteri. Kaikki annokset tarjoiltiin ilman leipää, eikä
riisiäkään ollut tarjolla. Minun makuuni sitruunaa oli liikaa, mutta kaikki muut
nostivat käden ylös.
Panipurin
saapuessa pöytään raati kohahti. Näyttävä salaattilautanen. Osa raadin jäsenistä oli ihmeissään miten annos syödään, mutta Mumbaista Singaporeen muuttaneet
kaverukset ottivat tilanteen haltuun. Panipuri on suosittu kadulla nautittava huikopala
erityisesti Mumbain alueella. Itse tutustuin panipuriin mumbailaisen hotellin
buffet-illallisella. Ontto ohutkuorinen keksi täytetään erilaisilla täytteillä
ja nautitaan kertapuraisulla. Ennen täyttöä kuori naputetaan varovasti rikki
haarukalla. Tällä kertaa täytteisiin kuului kikherne, granaattiomenan mehukkaat
siemenet, salaatti, linssijauhoista tehty raksusekoitus ja kaksi eri
kastiketta. Mukava sormisyötävä herätti vilkasta tarinointia. Puolet raadista ei kuitenkaan lämmennyt
panipurille.
Panipuri. |
Lisää
kasvisruokaa. Kasviskepakko sai ainoastaan muutaman äänen. Seesaminsiemenet
ryydittivät hieman kuivahkoja ja jauhoisia kepakoita. Hieman enemmän mausteita,
öljyä tai kirkastettua voita pintaan ennen paistamista ja olisin antanut
ääneni. Naanleivän väliin käärittynä ja intialaisen raita-jugurttikastikkeen
kanssa nämä olisivat tosin toimineet sellaisenaankin.
Veg sheek kebab. |
Kukkakaalipakoda
oli illan epäsuosituin annos. Ainoastaan yksi ääni.
Ring of fire oli
mustekalaa voimakkaan makuisessa mutta ei polttavan tulisessa kastikkeessa. Mustekala
oli mureaa. Annosta häiritsi liian terävä, yksipuolinen maustaminen.
Kolmas kanaruoka
ja sama virhe kuin mustekalan kanssa. Liian yksipuolinen maustaminen
tylsistytti maun.
Lopussa äänestettiin uudestaan. Tarkistusäänestys ei tuonut suuria muutoksia
kärkikolmikkoon. Ensimmäisenä tarjoiltu sieniruoka ja kaksi kanaruokaa kiilasivat valittujen annosten joukkoon.
Yhteenveto ja listalle päätyvien annoksien esittely. |
Ennen kotiinlähtoä illan isäntä ja emäntä keräsivät palautetta tapahtumasta. Ruokaraati oli yhtä mieltä
siitä, että lautaskoko oli liian pieni. Annokset tarjoiltiin yhdellä
lautasella, joka kiersi pöydässä.
Ilta oli kaikenkaikkiaan
mukava. Parasta antia olivat lyhyet tarinat eri ruokalajeista ja intialaisesta
ruokakulttuurista. Vieressämme istuneet intialaiset IT-asiantuntijat kertoivat
mielellään lisää yksityiskohtia henkilökunnan valmistellessa uutta kierrosta.
He olivat erittäin kiinnostuineita suomalaisesta ruokakulttuurista. Vaihdoimmekin yhteystietoja siltä varalta, että Singaporessa kokoontuu joku
päivä ruokaraati suomalaisen ruoan ympärille.
Ruokaraadin jäsenet ja kokkitiimi ryhmäkuvassa tilaisuuden päätteeksi. |
KUVAT: Gastronomi Kiiski
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti