Singaporeen muuttaessani olin tietoinen kaupungin
vilkkaasta ravintolaelämästä ja siitä, että monikulttuurisesta ja
pienikokoisesta maasta löytyisi vaivatta aitoja aasialaisia makuelämyksiä. Paikallisten
herkkujen lisäksi maistelijaa odottaisivat Kiinan eri alueiden, Intian
niemimaan ja Kaakkois-Aasian keittiöt. Valinnan varaa riittäisi aina muutamaan
dollarin ruokakojuista kalliisiin ravintoloihin saakka.
Intialainen ja
kiinalainen ruokakulttuuri olivat minulle jossain määrin tuttuja, mutta eri
ruokalajien ja niiden muunnosten määrä kuitenkin yllätti.
Reilun vuoden maassa olon jälkeen törmään edelleen ennestään tuntemattomiin
ruokalajeihin.
Ilokseni löysin itselleni
täysin uuden tuttavuuden, peranakan-keittiön.
Singaporea
syvällisemmin ja autenttisemmin peranakanlaiseen ruokakulttuuriin pääsee
tutustumaan Malesiassa, erityisesti sen vanhoissa kaupungeissa, Malakassa ja Penangin
saarella sijaitsevassa Georgetownissa.
Molemmat
kaupungit kuuluvat Unescon
maailmanperintöluetteloon ja ovat viehättäviä
matkailukohteita. Vanhat kiinalaiset kauppiastalot, eri uskontokuntien
värikkäät rakennukset ja kaupunkeja hallinneiden kansankuntien jälkeen jättämät
yksityiskohdat tekevät lähtemättömän vaikutuksen satunnaiseen matkailijaan.
Puolen
miljoonan asukkaan Malakka sijaitsee Malakansalmen
rannikolla 250 kilometrin päässä Singaporesta. Bussimatka
tullimuodollisuuksineen ja taukoineen kestää noin 4 tuntia. Matkalla ei ole
pahemmin katseltavaa, öljypalmuviljelmät
reunustavat moottoritietä. Vaivattomin tapa on hankkia kyyti matkatoimiston
kautta. Paikallisoppaan tarinat Malesian historiasta ja nykypäivästä
viihdyttävät matkan aikana.
Malakan kaupungilla on rikas
historia. Portugalilaiset valloittivat sulttaanikunnan 1500 –luvun
alkupuoliskolla. Kalastajakylästä kasvoi merkittävä kaupunki tärkeän merenkulkuväylän varrella. Hollantilaishallinto seurasi portugalilaisten antauduttua
1641. Hollantilaisten jälkeen vallankahvassa olivat britit aina 1900 –luvun puoliväliin
asti. Malakasta ei koskaan kasvanut Singaporen kaltaista modernia kaupankäynnin
keskusta. Joki virtaa rauhallisesti halkoen kaupungin keskustan eikä
taivaanranta peity pilvenpiirtäjistä.
Eurooppalaisten pitkä valtakausi
on jättänyt jälkensä. Kaupungissa on mm. portugalilainen setlementti, jossa
asuu portugalilaisten ja paikallisen väestön jälkeläisiä. Merenrannalla
sijaitsevalta asuinalueelta löytyy lukuisia kala- ja merenherkkuihin
erikoistuneita ravintoloita sekä muutamia portugalilaisia ravintoloita.
Eurooppalaiset tutkimusmatkailijat eivät olleet ainoita, jotka purjehtivat
Kaakkois-Aasiassa vuosisatoja sitten. Kiinalaisia merenkulun pioneerejä
seurasivat rikkauksien houkuttelemat kauppamiehet. Vaikkakaan kiinalaiset eivät
ole kaupunkia hallinneet, ahkeran kansakunnan vaikutus alueella on aina ollut
vahva. Osa Kiinasta saapuneista maahanmuuttajista asettui kaupunkiin pysyvästi ja
meni naimisiin paikallisten naisten kanssa. Kiinalaisen ja malaijikulttuurin
integroitumisesta syntyi peranakan-kulttuuri, jota kutsutaan myös
baba-nyonyaksi.
Malakan ravintoloista ylivoimaisesti tunnetuimmat ja suosituimmat ovat
nyonya-ravintoloita. Näissä pääsee maistamaan rikkaiden peranakankauppiaiden ja
brittivallan aikana hallinnollissa tehtävissä työskennelleiden virkamiesten taloissa
vuosisatojen aikana kehittyneitä ruokalajeja. Ja valinnanvaraa ruokalistoilla riittää. Onhan kaupunki merenrannalla ja tropiikin auringon alla
kasvavat monet erilaiset vihannekset, hedelmät ja mikä tärkeintä, maustekasvit.
Kokeille paikkakunta on ympärivuotinen luonnon antimien runsaudensarvi.
Kiinalaisen keittiön vaikutuksen nyonya-ravintoloissa huomaa parhaiten muutamien
raaka-aineiden käytössä. Kuivattu siitakesieni, kaali, tofu ja tietenkin ankka
ja porsaanliha ovat laajasti käytössä eri resepteissä. Monipuoliset valmistusmenetelmät
ja monien ruokalajien nauttiminen aterian aikana ilman selkeitä alku- ja
pääruokia ovat myös perua kiinalaisesta keittiöstä.
Penangin ja Malakan nyonya-reseptiikassa on eroavaisuuksia. Penangin nyonya-ruoissa
käytetään tamarindia antamaan happamuutta, kun taas Malakassa kookosmaito on
kastikkeen maustamisessa isommassa roolissa. Penangissa huomaa selkeitä
vaikutteita thai-keittiöstä, Malakan reseptit taas nojaavat Indonesian
suuntaan.
Osa nyonya-ravintoloista nojaa islamin ruokasääntöihin: sianliha ja
alkoholi ovat kiellettyjä.
Ruokien monivahteinen ja täyteläinen maustaminen tekee nyonya-ruoasta
täysin omanlaisensa. Katkaraputahna, galangajuuri, inkivääri, sitruunaruoho,
laksalehti, kaffirlimetinlehti ja monet muut raikkaat ja aromaattiset
raaka-aineet niputtavat ruokalajit täysin omaksi herkulliseksi
ruokakulttuurikokonaisuudeksi. Suolaaminen, kuivaaminen, hapattaminen ja savustaminen ovat perinteisiä säilömistapoja pohjolassa. Kaakkois-Aasiaan kuumuudessa erityisesti suolaamisen ja kuivaamisen avulla on turvattu ruoan säilyminen. Samalla on luotu uusia makumaailmoja, jotka ovat monien nyonya-reseptien salaisuus.
Ruokailuvälineinä käytetään pääsääntöisesti lusikkaa ja haarukkaa. Sormisyötävää on myös tarjolla malaijikulttuurin pohjautuen. Todellista vuosisatoja vanhaa fuusiokeittiötä siis.
Ruokailuvälineinä käytetään pääsääntöisesti lusikkaa ja haarukkaa. Sormisyötävää on myös tarjolla malaijikulttuurin pohjautuen. Todellista vuosisatoja vanhaa fuusiokeittiötä siis.
Ei muuta kuin syömään!
Aterioin useissa nyonya-ravintoloissa viime kertaisella Malakan vierailullani.
Ruoka oli erinomaista kaikissa mutta Amy Heritage
Nyonya Cuisine –ravintola erottui edukseen. Ei pelkästään tuoreista
raaka-aineista työtä pelkäämättä tehtyjen maittavien ruokien perusteella, vaan
myös paikan omistajan rouva, Amy Kohin, vuoksi.
Koh pyörittää perheravintolaa aviomiehensä kanssa. Rouvalla on
keittiövastuu herra Kohin hoitaessa salin puolen. Amy Koh teki varsinaisen työuransa
hammashoitajana, mutta pitkästyi eläkkeelle jäätyään. Koko ikänsä
intohimoisesti keittämiseen suhtautunut Koh perusti ravintolan tarjotakseen
sekä paikallisille että kaupungissa vieraileville turisteille mahdollisuuden
kokea aitoa perinneruokaa. Samalla hän haluaa varmistaa, että suvussa kulkeneet
reseptit välittyvät eteenpäin paikkakunnalla.
Rouva Koh on käynyt mm. Yhdysvalloissa asti esittelemässä osaamistaan Malesian
matkailunedistämisjärjestön sponsoroimana. Hänen osaamisensa näkyy myös paikallisen
Equatorial –hotellin nyonya-ravintolan ruokalistalla.
Monet nyonya-ruokalajit näyttävät helppotöisiltä, mutta kun resepteihin
perehtyy, huomaa nopeasti kuinka paljon esivalmisteluita ja työvaiheita
ruoanlaitto vaatii.
Esittelen muutamia ruokalajeja. Yksityiskohtaiset ohjeet
löytää helposti Internetin hakukoneella, jos kiinnostut kokeilemaan niitä kotikeittiössäsi.
Popiah on oikeastaan nyonya-tortilla. Ohuen krepin täytteinä on yleensä
salaattia, kananmunaa, pavunituja, paistettua salottisipulia ja jiu hu char
-kasvistäytettä. Mausteisiin kuuluu makea soijakastike, valkosipuli, chilimurska
ja korianteri.
Popiah-kuorien teko on näyttävää puuhaa. Mestari pitää oikeassa kädessään
taikinapalloa ja salaman nopealla käsiliikkeellä läväyttää taikinan kohti
kuumaa muurikkapannua. Taikinan läpsähtäessä takaisin paistajan kouraan,
pannulle jää ohut kreppi paistumaan. Kun kuori on paistunut, se siirretään
syrjään vasemmassa kädessä olevalla lastalla. Harva tekee kuoret tällä
tekniikalla nykypäivänä. Paistaminen onnistuu toki myös pannulla ja
erikoiskaupat myyvät valmiita kuoria.
Popiah on suosittua bileruokaa. Pöydälle katetaan tykötarpeet ja jokainen saa täyttää rullansa itse. |
Kueh pie tee on salonkikelpoinen alkupala. Hattua muistuttuva kuppi
friteerataan varta vasten suunnitellun muotin avulla. Rapea riisi- ja
vehnäjauhoista tehty kuori täytetään pitkälti samoilla täytteillä on popiah.
Rapeaa ja pehmeää. Makeaa ja suolaista. Umamia ja chilin poltetta. Tätä kaikkea on Kueh pie tee –naposteltavat. |
Banaaninkukkasalaatti kookoskastikkeella. Kaakkois-Aasian makuja parhaimmillaan. |
Keitto kuuluu ateriaan oleeellisena osana. Usein se korvaa
ruokajuoman. Nyonya-ravintoloiden listalta löytyy usein ankkakeitto. Keiton
hennosti hapan ja karvas maku tulee suolatusta sareptansinapista, jota
haudutetaan keittoliemessä. Keiton sanotaan kiihottavan ruokahalua ja auttavan
myös ruuansulatuksessa.
Nopeasti kypsennetty vesipinaatti ja kaali ovat herkullisia kasvislisäkkeitä.
Tällä kertaa vesipinaatin joukossa oli chiliä ja vaaleaa soijakastiketta. Valkosipuli
taas maustoi kaalin.
Kangkung eli vesipinaattia. |
Wokattu chap chye on lautasellinen täyteen ahdettuja makuja. Kaalia,
valkosipulia, juudaksenkorvasieniä, lasinuudeleita ja tofua. Ja jälleen kerran
kastikkeenpohjana vaaleaa soijakastiketta ja katkarapulientä.
Otak otak valmistetaan sekoittamalla jauhettuun kalamassaan Kaakkois-Aasiassa
yleisesti kasvavia maustekasveja. Kypsentäminen tapahtuu banaanin lehteen
käärittynä hiiligrillissä.
Otak Otak on suosittu välipala mutta kuuluu oleellisena myös nyonya-ravintoloiden listoille. |
Kiinalaisella aterialla riisi tarjoillaan vasta aterian loppupuolella. Nyonya-ravintolassa riisiä tarjoillaan koko aterioinnin ajan. Keitettyä riisiä nautitaan curryn ja muiden maustettujen lämpimien ruokien lisukkeena. Neutraali riisi lisukkeenä tuo eri annosten maut paremmin esille. Paistettu ja maustettu riisi käy taas hyvin esimerkiksi grillatun kanan kylkeen.
Malakka on tunnettu palmusokeristaan. Sitä käytetään tasapainottamaan
suolaisia ruokia ja jälkiruoissa se on näyttävässä roolissa. Leivonnaiset,
tahmeasta riisijauhosta tehdyt mykyt ja cendol eivät olisi mitään ilman
palmusokerista tehtyä siirappia. Cendol on jälkiruokien pyttipannu.
Kookosmaidolla ja siirapilla maustetun jäämurskan päälle kauhotaan punaisia
papuja, nuudeleita, kirkkaita hyytelöpalasia.
Amy Heritage Nyonya Cuisine –ravintolan cendol poikkesi normaaliversiosta siinä, että jäämurskan sijaan jäät olivat kuutioina. Lisäksi kookoksesta ja palmusokerista tehdyn kastikkeen joukossa oli pandan-lehdillä (kairapalmuihin kuuluva trooppinen kasvi) maustettuja ja vihreäksi värjättyjä nuudelinpätkiä. Yksinkertaistettu cendol oli keveä ja hienostuneen maukuinen päätös aterialle. |
Lounaan päätteeksi Amy Koh tuli salin puolelle kyselemään aidosti
kiinnostuneena mitä mieltä kaukaisen maan vieraat olivat hänen ruoastaan.
Jutellessamme minulle tuli tunne, että olen tavannut hänet aikaisemmin.
Kotiinpalattuani muistin missä olen nähnyt hänet aikaisemmin. Koh oli
serkkunsa Florence Tanin kanssa mukana Rick Steinin Ruokamatka
Kaukoidässä Malesian jaksossa. Amy jää hieman sivustaseuraajaksi eläväisen
Florencen mätkiessä painavalla kiinalaisella veitsellä sitruunaruohonvarsia
kanacurryyn. Luonnossa Amy oli kuitenkin aivan yhtä eloisa kuin serkkuna.
Nyonya-konkari kertoi keskittyvänsä nykyään keittiön puolella enemmän
neuvomiseen. Kaikki ruoat valmistetaan paikan päällä alusta loppuun. Amy ei
salli hutilointia ja raaka-aineissa fuskaamista.
Valitettavan harvoin löytää (perhe)ravintolan, jossa pääsee nauttimaan
ammattitaidolla ja rakkaudella tehtyä kotiruokaa. On hieno tunne, kun tuntee
tulleensa vieraaksi jonkun toisen kotiin ja pääsee maistamaan sukupolvien ajan
perheen parissa kiertäneitä reseptejä.
Amy Kohin kaltaiset henkilöt tekevät arvokasta työtä nopeasti muuttuvassa
maailmassa. Kauan eläköön baba-nyonya!
PS. Ruokamatka Kaukoidässä-sarjan Malesia-episodi on äärimmäisen suositeltavaa katsottavaa.
Stein käy Georgetownissa, Lankawilla ja päättää reissunsa Malakaan. Värikkäitä
maisemia, ruokalajeja ja persoonia luvassa koko tunnin ajan. Rauhallinen Stein
pitää tuttuun tyylinsä paketin kasassa. Nyonya-kaksikko Florence ja Amy
pääsevät vauhtiin jakson loppupuolella (heidän osuutensa alkaa kohdasta 43:45).
KUVAT: Gastronomi Kiiski
Herkkuja monenlaisia.
VastaaPoista