lauantai 4. tammikuuta 2014

Uudenvuoden juhlintaa melkein yksityistilaisuudessa


Vuoden vanha, vielä uutuuttaan kiiltelevä Days Zhongshan Park –hotelli kuuluu jättimäiseen Wyndham –hotellikonserniin. Days on keskihintainen hotelli, joka sijaitsee hieman Singaporen ydinkeskustan ulkopuolella.

Hotellin 21 On Rajah –ravintola tarjoaa välimerellisiä makuja à la carte-listallaan. Numero 21 ravintolan nimessä viittaa välimerta ympäröiviin valtioihin. Harkitun suppealla listalla on myös muutamia singaporelaisia ruokalajeja. Modernisti sisustettuun ruokasaliin katetaan sunnuntaisin brunssipöytä ja juhlapäivinä järjestetään erikoiskattauksia.

Kävimme nauttimassa sunnuntaibrunssin, (35 e) muutama kuukausi sitten. Tähän hintaan on turha odottaa luksuskattausta, mutta brunssin valikoima oli hämmästyttävän laaja. Ja mikä tärkeintä, kauniisti esille laitettu ruoka oli maukasta ja palvelu ystävällistä.

Syötävillä kukilla koristellut ruokaisat salaatit, perusjuustovalikoima, italialaiset lihaleikkeleet ja katkaravut löytyivät kylmien ruokien valikoimasta. Vastapaistetut leivät olivat hieman teollisen makuisia. Erillisessä pisteessä sai sekoittaa rojak-salaatin omien mieltymysten mukaan. Rojakilla on monet paikallisversionsa Kaakkois-Aasiassa, mutta tyypillisesti salaatti sisältää jicamajuurta, kurkkua, soijapavun ituja, ananasta, paahdettuja pähkinöitä ja rapeiksi fritattuja taikinapaloja. Salaatinkastike valmistetaan katkaraputahnasta, hienonnetusta chilistä, limemehusta, tamarindistä ja makeutetaan palmusokerilla. Upea salaatti, kunhan salaatinkastikkeen kanssa ei lotraa liikoja.

Lämpimien ruokien pöytään kuului muutamia kala- ja liharuokia, lampaanpaisti ja laadukkaita saksalaisia makkaroita. Kananmunat ja omeletit paistetaan asiakkaan tilauksen mukaan.

Juoman sekoittajia odottavat tuoreet hedelmäkuutiot, mansikat, mintunlehdet, valko- ja punaviinipullot, mehut ja limonaadit näyttävällä janonsammutuspöydällä. Jos resepti on hakusessa tai rohkeus omiin kokeiluihin puuttuu, pöydällä olevat juomaohjeet siivittävät lasin täyttöä. Tee-se-itse sangria(t) kuuluu brunssin hintaan.

Sangriaa oman maun mukaan.

Myös vohvelit höysteineen ja monipuolinen jälkiruoka- ja hedelmäpöytä sisältyvät Singaporen oloissa hämmystyttävän edulliseen sunnuntaibrunssiin.


Haimme hieman huokeampaa juhlapöytää uudenvuoden juhlintaan luksusjoulun jälkeen. Mukavasti puhutellut brunssikokemus mielessä, tein pöytävarauksen 21 On Rajah –ravintolaan.

Päätökseen vaikutti myös se, että halusimme pysytellä pois Marina Bayn alueelta. Siellä järjestetään kaupungin virallinen uudenvuoden vastaanottojuhla ja yleisöä riittää. Vuoden takainen liikennekaaos ja sitä seurannut parin tunnin kotimatka oli vielä tuoreessa muistissa.

Varaus onnistui ongelmitta ainoastaan päivää ennen. Syy selvisi paikan päällä.

Saavuimme tasan kello kuudelta ravintolaan ja olimme ainoat asiakkaat salissa. Illalliselle saapui ainoastaan pari pöytäkuntaa lisäksemme. Tämä sai kolme tuntia kestäneen illallisen tuntumaan lähes yksityistilaisuudelta. Juhlatunnelma ei vain oikein päässyt valloilleen suuressa ja tyhjässä salissa.

Kattaus noudatti pitkälti samaa linjaa kuin brunssilla. Tosin juustoja ei ollut nyt tarjolla. Salaattipöydässä oli pieni valikoima kelvollisen näköisiä susheja. Thaimaalainen, porkkanasta ja kurkusta tehty äyriäissalaatti oli pirteästi maustettu. Salaattipöydästä löytyi myös kampasimpukkasalaatti, jossa ei oltu pihistelty simpukoissa.

Hummereita, taskuravun saksia, pulleita katkarapuja ja kampasimpukoita lisää. 53 euroa maksanut illallinen alkoi tuntua edulliselta sangria-laseja kilistellessä.



Äyriäisten kanssa oli tarjolla paremmin pastalle sopiva oreganolla ja kapriksilla maustettu tomaattikastike. Jäimme kaipaamaan Marie Rose -kastiketta.

Buffetti oli kokonaisuudessaan ilahduttavan kala- ja mereneläväpainotteinen. Kokonaisena paistettu suuri lohi ja meriahven kermaisessa roseepippurikastikkeessa olivat juhlavia pääruokia. Lohesta oli unohtunut suola mutta meriahvenessa olivat maut ja kypsyys kohdallaan. Paistettu riisi meren herkuilla, vihannekset valkosipulivoissa ja paahdetut kurpitsakuutiot tuoreilla yrteillä olivat maittavia lisäkkeitä.

Kylmäsavulohta ja –voikalaa.

Keittiöpäällikkö Melvin Lim kertoi suunnittelun lähtökohtana olleen, että kaikki annokset liikkuvat. Myös viereisen Ramada –hotellin keittiöstä vastaava Lim sanoi miettivänsä tarkaan pienen buffetin ruokalajit ja keskittyvänsä sitten niiden hyvään toteutukseen tiiminsä kanssa. Myös esillepanoon panostetaan.

Melvin Lim tarjoili paistettua lohta.
Murea häränposkesta tehty rendang oli illan parhaimpia ruokalajeja. Liha oli Australiasta. Aromikkaassa lihapadassa maistui kookos, sitruunaruoho, inkivääri ja lempeä chili. Häränposket olivat maustuneet läpikotaisin pitkän haudutuksen aikana. Toisinaan rendang saattaa olla öljyinen mutta Chef Limin versio oli raikas ja yllättävän kevyt. Rendangin raikkaat maut taittoivat hyvin lihan ja kookoksen rasvaisuutta.

Rendang valittiin muuten muutama vuosi sitten CNN:n järjestämässä nettikyselyssä maailman herkullisemmaksi ruoaksi. Resepti on yksinkertainen ja raaka-aineita saa ongelmitta Suomestakin. Kannattaa kokeilla.


Paikallisia jälkiruokia, kuten kirkasta cheng teng-hedelmäkeittoa, täydensivät kurpitsa-panna cotta, vihreä tee-mousse, leivokset ja mehevä suklaacharlotta. Pieninä annospaloina ja shottilaseihin annosteltuina jälkiruoat maistuivat hyviltä vaikkakin olivat hieman tavanomaisia. Mansikoita, hedelmäpaloja ja vaahtokarkkeja sai kuorruttaa tikun nokassa kutsuvasti virtaavan suklaaputoksen alla.



Missä sitten vika, etteivät ihmiset löytäneet tälle uudenvuoden illalliselle? Markkinointiin oli selvästi panostettu painattamalla näyttäviä flyereita. Juhlijoille oli varattu juhlarekvisiittaa koristelluissa pöydissä. Hyvä ruoka ja ystävällinen palvelu. 

On vaikea hahmottaa syytä vähäiseen suosioon. Ehkä syy on hotellin  sijainnissa, se ei ole paras mahdollinen, mutta taksit ovat Singaporessa suhteellisen edullisia ja julkinen liikenne toimii hyvin. Hotelliin majoittuneet turistit suuntasivat todennäköisesti keskustan vilinään.  Kaupungissa on paljon tarjontaa eri kategorioissa. Ehkä uudenvuoden juhlinta uuden ketjuhotellin ravintolassa ei tule ensimmäisenä mieleen illallispaikkaa miettivälle.

Oli miten oli, valovuoden päässä ketjuravintolasta oleva 21 On Rajah säilyy suosikkilistallani tänäkin vuonna. 


KUVAT: Gastronomi Kiiski

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti