torstai 21. heinäkuuta 2016

Ravintolavinkkejä Michelin-tähditettyyn SingaporeenMichelin-oppaan julkistamistilaisuus ylittää uutiskynnyksen yhtä varmasti kuin Yhdysvaltain elokuva-akatemian jakamat Oscar-palkinnot.

Maineikkaan ravintolaoppaan tarinan alku sijoittuu autoistumisen aamunkoittoon.

Rengasfirma jakoi oppaita ilmaiseksi edesauttaakseen asiakkaidensa kokemuksellista matkantekoa. Kumipinnan kulumisen liiketaloudellista hyötyäkin ajateltiin: rengasmyyntiä kasvatti hyvän ruuan ystävien riittävän tiuha reitiltä poikkeaminen tai jopa tarkoituksellinen matkanteko kohti kolmen tähden ravintolaa.

Keittiöiden mestarit painavat pitkää päivää ansaitakseen ja säilyttääkseen laajasti palstatilaa mediassa saavat tunnustukset. Tunteet ovat pinnassa vuosittaisen uudelleenarvioinnin aikana.

Väitetään, että ranskalainen Bernard Loiseau ampui itsensä kuultuaan huhuja ravintolansa kolmen tähden luokituksen mahdollisesta menetyksestä.

Maineen lisäksi kyse on mammonastakin: ruokaintoilijat suuntaavat kohti tähtimerkittyjä paikkoja tuoden tasaisen kassavirran huippuravintoloille.
  
Tänä vuonna oli singaporelaisten ravintoloiden ja hotellien vuoro saada kansainvälistä näkyvyyttä ranskalaisvetoisesti.

Saarivaltioon keskittyvä opas herätti paljon keskustelua jo ennen heinäkuista julkistamista.

Toiset pitävät tunnustusta kirouksena sillä ahneet vuokraisännät saattavat nostaa vuokria ja lasku siirtyy kuluttajille.

Toisia taas huolestuttaa jo ennestään pitkien jonojen venyminen turistien löytäessä parhaille apajille.

Monia paikallisia kuitenkin mietityttää koko oppaan tarpeellisuus.

Ruokafriikit ovat julkaisseet pitkin saarta sijaitsevista ruokakojuista ja kadun varsilla sijaitsevista avokeittiöravintoloista kattavia opuksia. Ja toisin kuin perinteinen printtimedia, sosiaalinen media on ajan tasalla ravintolaskenen tuoreimmista tuulista.

Suosikkipaikoilleen uskolliset ja tarjonnasta hyvin perillä olevat singaporelaiset tuskin tulevat olemaan kovinkaan suuri asiakaskunta oppaalle.


Kaupungista löytyy ruokakojuja moneen lähtöön. Kannattaa suosia perinteisiä kojuja turistirysien sijaan. 


Tosin julkistamisen jälkeen 17 Bib Gourmand -maininnnan saanutta ruokakojuja raportoivat myyneensä annokset loppuun ennätysajassa.

Yhteensä 34 ravintolaa ja ruokakojuyrittäjää saivat huolella valmistetusta ja hyvästä hinta-laatusuhteesta (ateria saa maksaa enintään 30 euroa Singaporessa) kertovan Bib Gourmand -tunnustuksen. Kaksi ruokakojua ylsi jopa Michelin-tähteen.

Listaa arvosteltiin näiden valintojen perusteella kiireellä kasatuksi ja rajoittuneeksi niin listalle päätyneiden ruokalajien kuin alueellisen kattavuuden puolesta.

Joël Robuchon kasvatti odotetusti jo ennestään pulskaa tähtitiliään. Hänen nimikkoravintolansa palkittiin ainoana Singaporessa kolmella tähdellä. Myöskin Sentosan lomasaarella sijaitseva hieman rennompi L'Atelier ylsi viiden muun singaporelaisen ravintolan kanssa kahteen tähteen. Kaiken kaikkiaan 22 ravintolalle myönnettiin yhden Michelin-tähden tunnustus.

Singaporelaisten ruoka-alan vaikuttajien keskuudessa tuntuu olevan laaja yhteisymmärrys oppaan tuomista eduista niin kasvavaan ruokaturismiin liittyen kuin yhtenä jatkuvan parantamisen kannustimena.

Myös kahden nuoren katuruokayrittäjän pääsy kirjaan otettiin vastaan positiivisesti kaupungissa, jossa huoli perinneruoan säilymisestä kasvaa suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle.

Kulinaariopintoja taksin takapenkillä


Vaikkakaan en enää asu Singaporessa, kaupungissa vierailevat kysyvät edelleen minulta ravintolasuosituksia.

Päätin kirjoittaa tuoreen Michelin-julkaisun innoittamana omat vinkkini helpottamaan mieleisen ravintolan löytämistä kaupungin vilskeestä.

Minulla kesti puolisen vuotta ennen kuin sain muodostettua jonkinasteisen kokonaiskuvan Singaporen ruokakulttuureista ja niille tyypillisistä ruoka-annoksista.

Kun perusteet olivat hallussa ruokakeskustelut taksikuskien kanssa osoittautuivat nopeaksi tavaksi päästä jyvälle yksityiskohdista ja saarivaltion todellisista helmipaikoista.

Asettelin kysymykset oikealle ruokakulttuurisektorille riippuen taksikuskin etnisestä taustasta.

Mieleeni on jäänyt keskustelu kiinalaisperäisen kuskin kanssa. Aloitin kysymällä mistä hänen mielestään saa kaupungin parasta paahdettua ankkaa.

Jälleen yksi turisti kyselee Pekingin ankan perään, vanha mies ajatteli todennäköisesti katsoessaan minua lopen kyllästyneenä taustapeilistä.

Lisäsin vettä myllyyn kyselemällä hieman harvinaisempien ruokalajien perään. Keskustelu pääsikin kunnolla vauhtiin. Määränpään lähestyessä suurikokoinen vanhus toi tummanpuhuvalla äänellä mielipiteensä länsimaalaisesta ruuasta julki.

-Te länsimaalaiset jankutatte aina sokerista, laktoosista, gluteenista, kolesterolista, hiilihydraateista ja rasvasta. Hevonpaskat! Meille kiinalaisille ainoastaan maku ratkaisee.

Hohottaessamme makeasti auto heilui sateen kastelemalla tiellä niin, että koin parhaaksi tarttua tiukasti ovenkahvaan.

Saavutin vuosien varrella ruokanörtin maineen paikallisten työkavereiden keskuudessa. Vahvuuteni oli monipuolinen tietämys kaikista eri hintakategorioista, aina muutaman euron nuudeleista kaupungin fine dining -kuvioihin.

Tähän liittyy tarina tiimipäivältä, jonka vietimme noin sadan hengen voimin kävelemällä kansallispuistossa.

Keskellä viidakkoa eräs vitsiniekka kailotti kuuluvalla äänellä, että tässähän alkaa hiukoa, joten olisiko suomalaisella gastronomilla suosittaa parhaat ruokapaikat täällä sademetsässä.


Singaporen ruokakultuurista pääsee parhaiten perille syömällä ja kyselemällä yksityiskohdista paikallisilta asiantuntijoilta.


Gastronomi Kiisken perusvinkit


Katuruokatoreilta ja paikallisista ravintoloista löytyy huikea määrä eri ruokalajeja.

Keskityn vinkeissäni pitkälti kaikkein suosituimpiin annoksiin. Monia Singaporen kansallisruokia kun ei pääse nauttimaan oikeastaan muualla kuin paikan päällä.

Listani on siis hyvin rajallinen otos tarjonnasta, mutta mielestäni näitä ruokia ei kannata jättää maistamatta kaupungissa vieraillessa.

Kaupungin ravintolaskene muuttuu nopeasti, mutta koetin valita pysyvämpiä ja kaupungissa vierailevalle sopivia paikkoja tähdenlentojen sijaan. Olen nauttinut illallisen tai lounaan 12 Michelin-listalle päätyneessä ravintolassa, mutta sivuutan ne tällä kertaa yhtä poikkeusta lukuunottamatta.

Ja kannattaa muistaa, että omien aistien seuraaminen ja pisimmän jonon jatkoksi liittyminen ovat yleensä varmin tapa päästä maistamaan paikallisten suosikkiannokset.

Singapore Chili and Black Pepper CrabSingaporessa kehitetty chilirapu on klassikkoannos ja todellinen kansansuosikki. Juhlatunnelma on taattu meheviä, usein Sri Lankasta tuotuja rapuja imeskellessä. 

Miellyttävän makuinen chilikastike mopataan fritattujen mantou-sämpylöiden kanssa tarkasti talteen. 

Mustapippurirapua kannattaa myös maistaa. Lempeästi poltteleva hienoksi jauhettu mustapippuri sopii hienosti makean ravunlihan kanssa yhteen. 


Mustapippuriravun maku yllättää.


Useat eri ravintolat tarjoavat rapuherkkuja ympäri saarta, mutta Jumbo Seafood  on varma valinta kaupungissa vierailevalle. Jumbolla on kaksi ravintolaa mukavasti joen varrella. Pöytävaraus kannattaa tehdä ajoissa. 

Suosittuja alkupaloja ovat esimerkiksi höyrytetyt huotrasimpukat valkosipulin ja lasinuudelin kera sekä friteeratut jamssiin käärityt kampasimpukat. 

Roland ravintola mainostaa keksineensä chilliravun 50-luvun puolivälissä. Jännittävästi parkkihallitalossa sijaitsevassa ravintolassa törmää harvoin muihin länsimaalaisiin. Listalla on muitakin maittavia äyriäisruokia, kuten esimerkiksi kiinalaisessa riisiviinissä höyrytettyjä katkarapuja (drunken prawns). 

Ravintolassa kannattaa käydä erityisesti suurten juhlien, kuten kiinalaisen uuden vuoden aikana aistimassa miten paikalliset ottavat ottavat ilon irti perheen tai ystäväporukan kanssa.

Bak Kut Teh


Bak Kut Teh eli vapaasti suomennettuna possun ribsitee jättää makumuistijäljen.

Yksinkertainen annos antoi voimaa Malesian ja Singaporen satamissa raskaita taakkoja kantaneille lastaajille.

Pehmeiksi keitetyt lihaiset ribsit voi nauttia sellaisenaan tai paksusta soijakastikkeesta ja chilistä sekoitetun maustekastikkeen kanssa.

Valkopippuri ja valkosipuli antavat hienon maun keittoliemelle, johon kastetaan fritattuja taikinapaloja. Lisukkeisiin kuuluvat riisi, mausteliemessä haudutetut maapähkinät ja pikkelöity kaali.


Bak Kut Teh ravintoloiden menusta löytyy myös erilaisia possuannoksia saparosta kärsään.

Ruokajuomaksi kannattaa ehdottomasti nauttia pienestä kupeista tarjottavaa vahvaa kiinalaista teetä.

Kestosuosikkini on NgAh Sio, joka on 15 minuutin taksimatkan päässä keskustasta.


Nasi Lemak


Malajien eli Singaporen alkuperäisväestön nasi lemak on myös koko kansan suosikkiruoka. Kookoksen ja maustekairapalmun maustama riisi tarjoillaan paahdettujen pähkinöiden, paistettujen pikkukalojen ja makean sambal-kastikkeen kanssa. 

Annosta voi räätälöidä friteeratun kanankoiven, paistetun kananmunan tai banaaninlehdessä grillatun kalamassan eli otak-otakin kanssa mieleiseksi. Limemehu käy erinomaisesti palanpainikkeeksi.


Nasi lemak rapeiden kanankoipien ja paistetun kananmunan kanssa Anthony Bourdainin suosikkikojulla.


Adam Roadin ruokatorilla oleva Selera Rasi tarjoaa parhaat nasi lemak annokset. Sanotaan, että Brunein sultaanikin tilaa nasi lemakin täältä kaupungissa vieraillessaan.

Laksa


Erinomainen nuudelikeitto, jonka rikkaaseen makumaailmaan jää koukkuun. Pienellä ruokatorilla sijaitseva Sungei Road Laksa on ehdoton suosikkini. Suuri kastikekattila lämpiää edelleen hiilillä. Vanha mies annostelee nuudelit tarkasti pieneen kulhoon. 


Singaporen paras laksa maksaa alle kaksi euroa.

Monet pitävät Katongin kaupunginosaa singaporelaisen kookoskermaisen laksan syntysijana: sieltä löytyy kuuluisa 328 Katong Laksa. 

Chicken Rice


Keitettyä kanaa riisillä ei kuulosta kovinkaan kummoiselta mutta mielipide muuttuu, kun maistaa singaporelaisten rakastamaa ruokalajia.

Ruokalajin arvostelussa keskitytään kanan nahan ominaisuuksiin, riisin aromikkuuteen ja oikeassa balanssissa olevaan chilikastikkeeseen.

Oma suosikkiravintolani tälle herkulle on Boon Tong Kee. Ravintolan muutkin kiinalaiset ruoat ovat herkullisia. Kanaa ja riisiä saa toki jokaiselta Hawker Centreristä ja annokset ovat poikkeuksetta erittäin maistuvia.

Little Indian tärpit

Singaporessa asuu paljon intialaisia. Etelä-Intian herkkuihin kannattaa tutustua. Ne ovat meille eurooppalaisille hieman tuntemattomampia, sillä suuri osa Suomessakin olevista intialaisista ravintoloista tarjoaa pohjoisemman Intian ruokalajeja.

Intialaisten kokkien kiinalaisille Singaporessa kehittämä kalanpääcurry on vertaansa vailla. Race Course Roadilta löytyy The Banana Leaf Apolo, jossa pääsee banaaninlehden päältä nauttimaan muitakin herkkuja. Heillä on mielestäni Singaporen paras dahl makhani eli tandooriuunissa hiljalleen haudutettu linssimuhennos.

Kailash Parbat tarjoaa intilaista katuruokaa eli chaats-makupaloja. Ontot linssikeksipallot (pani puri) sopivat ruokahalun herättäjäksi.


Pani pureja.


Little Indian perinteikkäät Ananda Bhavan ja Komala Vilas keittävät ja paistavat maittavia intialaisia kasvisruokia.

Upper Dickson Roadilta löytyy Madras New Woodlands. Siellä kannattaa poiketa nauttimassa jälkiruuaksi kaupungin paras appam (suoraan pannulta tarjoiltu riisipannukakku kookosmaidon ja värjätyn sokerin kanssa) ja masala tee jälkiruoaksi.

Huikopalaa pikkunälkään


Kaupungilla kävellessä ei pääse nälkä ylättämään sillä monelaista pikkupurtavaa löytyy joka nurkan takaa.

Intilaiset paistavat näyttävästi prata-leipiä pannulla. Rapsakat leivät syödään curryliemeen kastaen.

Kiinalaiset tortillat eli rullalle käärityt popiah-letut ovat pikaruokaa parhaimmillaan. Pitkälti samoilla aineksilla täytetään myös kuh pie tee -keksikupit.

Öljyssä paistetut curry puff –pasteijat vievät kielen mennessään. Perinteisesti pasteijat täytetään perunalla, kanalla ja kananmunalla. Myös sardiinitäytteisiä pasteijoita löytyy.

Satay-tikut maistuvat kuumassa illassa kylmän oluen kanssa.


Hiilillä paistettuja katkarapuja.

Kaikille ylläoleville löytyy mestaritekijänsä saarelta. Kannattaa suosia pieniä ruokakojuja kauppakeskusten ketjupaikkojen sijaan näitä herkkuja syödessä.

Muita makunautintoja


Singaporessa kannattaa nauttia myös perinteinen dim sum aamupala tai lounas vaikkakaan ne eivät aivan vedä vertoja Hongkongin vastaaville. Raffles-hotellia vastapäätä sijaitseva Asia Grand Restaurant tarjoaa laajan kattauksen perinteisiä dim sum –annoksia pöytäseurueen kesken jaettavaksi. 

Kansainvälisen ketjuravintola Ding Tai Fungin tasainen laatu jaksaa aina hämmästyttää. Kiinalaiset nyytit saapuvat höyryävänä pöytään.

Edullisemmat ja mielestäni jopa Din Tai Fungia paremmat xiao long bao eli höyrytetyt possunyytit saa Alexandra Village ruokatorilta. Kiinalaisen pariskunnan pitämän ShangHai La Mian höyrytettyjen tai paistettujen possunyyttien sekä dan dan nuudeliannoksen takia kannattaa poiketa reitiltä vaikkapa lähistöllä olevaan IKEAan matkatessa. Jonottaessa voi ihalla ripeästi valmistuvien nyyttien kaulimista ja rypyttämistä.

Pow Sing Restaurant edustaa perinteistä peranakan-keittiötä (Nyonya cuisine). Assam pedas fish –kala-annos kannattaa maistaa.Peranakalaista arkkitehtuuria.

Chili Padi ravintolassa on myös peranakalaiset maut kohdallaan. Se sijaitsee Joo Chiatin alueella, jossa on mukava kävellä ja ihastella vanhojen talojen arkkitehtuuria. Katujen varsilla olevissa pienissä kaupoissa myydään värikkään kulttuurin käsitöitä ja ruokatuotteita.

Yhden Michelin-tähän saanut Candlenut tarjoaa peranakan makuja modernisti maistelumenun muodossa. Olen tyytyväinen, että stipendillä yksityiseen ravintolakouluun päässeen singaporelaisen Malcolm Leen perinteistä ammentava ravintola noteerattiin. Kuulemani mukaan hän jännittää isoäitinsä vierailua ravintolassa ennemmän kuin Michelin-tarkastajien arviointikäyntejä.
  
Kaupungin parasta Pekingin ankkaa saa muuten Imperial Treasure Super Peking Duck ravintolastaAasian 50 parhaan ravintolan listallekin päässyt ravintola ei ole halpa, mutta kokemus on hintansa väärtti. On taianomaista seurata kuinka taitava kokki käsittelee pöydässä rapeaksi paistetun ankan.

KUVAT: Gastronomi Kiiski

Lisätty 25.7.2016:
Singaporelainen ruokakirjoittaja ja Asian 50 Best Restaurant -vaikuttaja Evelyn Chen julkaisi omat vinkkinsä tähtien julkistamista seuranneena päivänä. Kannattaa laittaa nämäkin osoitteet talteen! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti