Hyvää ruokaa
kohtuuhinnalla tarjoavan ravintolan löytäminen ei ole itsestäänselvyys
suurkaupungissa harvakseltaan vierailevalle.
Satunnainen matkailija löytää kuumimpien hellojen ja viileimpien lähteiden äärelle helpoiten ajan hermoilla elävien ravintola-alan ammattilaisten räätälöityjen vinkkien perusteella. Kyseiseen ydinosaamiseen perustuu ravintolanavigoinnissa avustavan Where Chefs Eat -kirjan suosio. Painettu teksti ja jopa verkosta haettu tieto kuitenkin vanhenevat nopeasti. Onnekas se, jolla suoria kontakteja kokkeihin. He osaavat ynnätä yhteen oman alansa hinta-laatusuhteen.
Satunnainen matkailija löytää kuumimpien hellojen ja viileimpien lähteiden äärelle helpoiten ajan hermoilla elävien ravintola-alan ammattilaisten räätälöityjen vinkkien perusteella. Kyseiseen ydinosaamiseen perustuu ravintolanavigoinnissa avustavan Where Chefs Eat -kirjan suosio. Painettu teksti ja jopa verkosta haettu tieto kuitenkin vanhenevat nopeasti. Onnekas se, jolla suoria kontakteja kokkeihin. He osaavat ynnätä yhteen oman alansa hinta-laatusuhteen.
Ravintola Murun
vuoromestari Matti Paunonen palasi vast'ikään
Sydneystä Suomeen. Paunonen kerrytti kaupungissa kokemustaan modernista
kantonilaisesta keittiöstä palkitussa Mr. Wong ravintolassa. Valitsin hänen
vinkeistään kaksi reitinvarrelle osunutta paikkaa. Ja pitihän Cafe Pacikin,
jossa Paunonen ehti myös työskennellä, kokea uudestaan.
Menestynyt Cafe Paci sai jatkoaikaa
Kävin Cafe Pacissa kun ravintola oli muutaman kuukauden ikäinen. Pasi Petäsen alkuperäisenä tarkoituksena oli pyörittää ravintolaa vuoden päivät purkutuomion saaneessa talossa. Pop up -ravintolan suunnitelmat on kuitenkin rukattu uusiksi puskutraktorien hääriessä muualla.
Uusia kokemuksia ja kekseliästä keittämistä kaipaavat sydneyläiset ottivat Cafe Pacin avosylin
vastaan ja omakseen. The Daily Telegraph
valitsin Cafe Pacin vuoden 2013 parhaaksi tulokkaaksi. Ravintola oli ehdolla
myös The Sydney Morning Heraldin
vastaavassa kilpasarjassa tänä vuonna. Titteli meni tällä kertaa kuitenkin ravintola Esterille.
Salin puolen tähti Dennis Roman suositteli alkuun
Mannerheimin poika drinkkiä. Mutta mistä nimi, Marskillahan oli tunnetusti
kaksi tytärtä? Selitys oli varsin arkinen ja yksiselitteinen. Alunperin
salmiakkivodkapohjaisen drinkin nimi päivitettiin kun Finlandia Vodka vaihtui
tequilaan. Cafe Pacin juomalistalta löytyy muuten myös näillä leveyspiireillä harvinaista Lapin Kultaa ja Hartwallin lonkeroa. Lonkeron olympiavuoteen 1952 ajoittuva tarina oli entuudestaan tuntematon tyylikkäät
viiksensä säilyttäneelle chileläiselle.
Monet ensimmäisellä käynnilläni
maistamistani suosikkiannoksista ovat pysyneet listalla. Karjalanpiirakan tutut
maut maistuivat edelleen tacon muodossa. Lampaanreidestä tehty tartarpihvi
tarjottiin tällä kertaa sinappisen tartarkastikkeen ja fritatun lehtikaalin
kanssa. Salmiakkikakku, porkkanasorbetti
ja jogurttivaahto jälkiruoka-annos saa ilta toisensa jälkeen ylistäviä
kommentteja.
Cafe Pacin hittijälkiruoassa maistuu turkinpippuri. KUVA: Cafe Paci. |
Eivätkä uudet annokset jääneet mitenkään vanhojen suosikkien varjoon.
Pikkutarkasti kuorestaan
kapsutettua mehevää blue swimmer –ravunlihaa maustoi onnistuneesti
sinapinsiemen. Annoksen päälle oli höylätty kevyesti pikkelöityjä melonisuikaleita.
Pääruoan sinisimpukat tulivat
Tasmanian puhtaista ja kylmistä vesistä. Hienokseltaan kypsennetyt simpukat oli
irrotettu kuoristaan ja tiputettu perunapyreen päälle. Simpukoiden keitinliemi
oli hyödynnetty onnistuneesti pyreessä. Vaatimattoman näköinen annos osoitti jälleen Petäsen kyvykkyyden loihtia yksinkertaisista raaka-aineista
hyvänmakuisia kokonaisuuksia.
Turkinpippurisen suosikkijälkiruoan jälkeen kajahti illan yllätys. Mämmijäätelön päälle oli
keottu moninaisia tiivistettyjä makuja (omenaa, venhäolutta, mallasta ja
kookosta) kuivattujen lastujen muodossa. Salonkikelpoista ja herkullista.
Petänen oli
riistakokkikeikalla Game London -tapahtumassa. Kaksipäiväiseen tapahtumaan
lennätettiin kymmenen keittiömestaria ympäri maailmaa toteuttamaan ja
juhlistamaan menossa olevaa saarivaltion riistakautta. Maestron poissaoloa ei
huomannut salin puolelta. Avainhenkilöt ovat pysyneet ravintolassa ja Petänen
oli ilmeisen huolellisesti koulinut uudemmat tulokkaat ennen reissuun lähtöä.
Petäsen mimimalistiset
annokset ovat makumaailmaltaan tarkkaan ideoituja ja vertaansa vailla. Ravintolasaliin
oltiin parhaillaan asentamassa ilmastointilaitteita. Kuka tietää, kuinka
pitkään menestynyt ravintola saa ilahduttaa asiakkaita nykyisissä tiloissa. Hyvän
ruoan ystävän ei kuitenkaan kannata lykätä käyntiään liian pitkälle.
Cafe Pacin sommelier Dennis Roman noudattaa ylipäällikön päiväkäskyä viiksien muotoilusta. KUVA: Cafe Paci. |
LuMi Bar & Dining osaa fuusiokeittiön
LuMi Bar & Dining sijaitsee Pyrmontin kaupunginosassa. Entinen telakka- ja teollisuusalue on kokenut muodonmuutokset toimistojen ja asuntojen vallatessa ranta-alueet. Ravintola sijaitsee alueen huvivenesatamassa, josta näkyy mm. Sydneyn ikoninen kaarisilta.
Roomasta lähtöisin oleva
Michela Boncagni on päävastuussa
suurten lasiseinien valaisemalla salin puolella, aviomiehen Federico Zanellaton vastatessa
keittiöstä. Japanilaiseen keittiöön intohimoisesti suhtautuvalla Zanellatolla
on työkokemusta myös Nomasta ja melbournelaisesta ravintola Atticasta.
Tein pöytävarauksen
hyvissä ajoin. Tämä kannatti, pääsimme avokeittiön vieressä olevaan
keittiömestarin pöytään. Ravintolan fine dining puolelle kallistuvan maistelumenun
hinnoittelu on bistrotasoa: seitsemän ruokalajia kustansi 60 e.
Keittiöntervehdyksenä saimme
italialaisittain sovitettua japanilaista chawanmushia. Höyrytettyä munalientä
maustoivat sienet, parmesaani ja herkkutattijauhe. Alkupaloihin kuului myös mainion perunainen focaccia ja cheddarjuusto sablée –murokeksi.
Chawanmushi tarjoiltiin kauniista kulhosta. KUVA: Michela Boncagni. |
Menun aloitti raikas
ravunliha, joka oli sekoitettu silkinpehmeään maa-artisokkaan. Annoksen päälle
oli ripoteltu paisutettua sushi-riisiä ja osteripulveria.
Höyrytettyä ravunlihaa ja rouskuvaa sushi-riisiä. KUVA: Michela Boncagni. |
Lumissa osataan pastan teko. Pienen kolikon kokoiset spelttiraviolit olivat varsinainen taidonnäyte. Hämmästyttävän ohuet raviolit oli täytetty kurpitsalla ja ruskistetulla voilla. Makeiden täytteiden vastapainoksi oli annosteltu merisiilin mätiä ja paahdettuja kurpitsansiemeniä. Ravioleja seurasi nokkospasta herkullisella simpukkakermalla. Kauniisti keolle pyöräytetyn chitarra-pastan päälle oli ripoteltu rapeaksi paistettua possua.
Nokkopastaa. KUVA: Michela Boncagni. |
Pääruoan aloitti
paistettu munakoiso tumman kalaliemen kanssa. Tuhtia, kuten myös seuraavana
pöytään kannettu, hämäävästi pinaatinlehtien alle kätketty porsaanposki.
Pitkään kypsenettyyn poskeen oli jätetty reilusti läskiä, joka maistui
erinomaiselta rapeiden tattarisuurimoiden kanssa.
Keväältä näyttävän ja
maistuvan jälkiruoan ajoitus oli täydellinen ronskien alppimaja-annosten edelleen
maistuessa suussa. Ikivihreäksi nimetty annos sisälsi toinen toistaan
raikkaampia makuja niin idästä kuin lännestä. Oli suolaheinäsorbettia,
shiso-hyytelöä, sitruunabasilikagranitaa, minttumarenkia ja yrttejä. Menun
päätös hoidettiin perinteisemmällä kaavalla. Jäätelö marinoitujen hapankirsikoiden ja
sitrussabayon kaakaonibsien kera jätti hyvän maun kielelle.
Ravintolan osaava nuori
henkilökunta ei säästele itseään työnmäärässä. Illallispöydässä tästä ahkeroinnista
pääsee nauttimaan tyylikkään fuusioruoan parissa.
Ravintola LuMin sali iltavalaistuksessa. KUVA: Michela Boncagni. |
Ester - We Salute You!
Eräät atomin tarkkuudella työskentelemään kyllästyneet kokit ovat palanneet ruoanlaiton alkulähteille. Singaporelainen Burnt Ends tulittaa neljätonnia painavasta puilla lämpiävästä grillistä monenmoista grilliherkkua lautaselle. Tulenjohtotehtävissä on australialainen Dave Pynt.
Massiivista grilliä vastapäätä istuessa ja keittiön toimintaa seuratessa innostuu helposti tilaamaan listalta lisää annoksia.
Mat Lindsay sytyttää asiakkaat samalla meiningillä Sydneyn Chippendalen kaupunginosasta löytyvässä Esterissä.
Varauksen tehnyt kokee
omahyväistä mielihyvää jonossa. Sisäänpääsy on taattu, eikä kaupunginosan
varjoisille kujille tarvitse lähteä kuljeksimaan nälkäisenä.
Yksinkertaisen karu
sisustus ja vieri viereen sijoitetut pöydät luovat konstailettoman ja intiimin juhlatunnelman saliin. Baaritiskillä voi halutessaan napostella listalta löytyviä
pikkuannoksia.
Esterissäkin on huokuttelevasti
hinnoilteltu maistelumenu, 65 e. Valinta oli selvä.
Espanjalainen ystäväni
puhkui intoa rapsakan hapanjuurileivän ja pehmeän voin saapuessa pöytään. Uusiseelantilainen
artesaaniolut täsmäsammutti pitkän päivän aikana syntyneen janon. Ei muuta kuin
syömään.
Paikalliset osterit
herättivät ruokahalun. Piparjuuri toi räväkkyyttä grillin kautta nopeasti
päräytettyihin mineraalisiin ostereihin. Pieni määrä hunajaa tasapainoitti mukavasti
kuorestaan hörpättävää herkkua.
Varsinaisen menun
aloitti maittava, laardiin kääritty pistaasipähkinäinen ankkaterriini. Karkeatekoisen
terriinin lisäksi pöytään tuotiin rapsakoita keksejä ja sinapilta ja piparjuurelta maistuvaa vaahtoa.
Yy kaa koo nee....hey ho lets go! Grilliluukun väpätys tahditti lämpimien ruokien sikermää.
Esterissä kasvikset ja
juurekset eivät ole taka-alalla. Naatteineen päivineen grillattuja hunajoituja varhaisporkkanoita
ryydittivät seesaminsiemenet ja parmesaanijuusto. Porkkanoiden kanssa tarjottiin sinihomejuustodippiä.
Tuoreella reilusti
grillatulla kalmarilla oli yllättävä lisuke: hedelmäisen raikas
avokadopohjainen kasvissose. Tämä ja makeat herneet toimivat hienosti murean mustekalan
lisäkkeenä. Tulikuumat grilliterveiset välittyivät illallispöytäämme.
Lisää yksinkertaista
täydellisyyttä. Grillatun katkaravun aivonesteen imeskelyä ja sama ihanuus
jatkui ruskistetun voin makeuttamaa pyrstöä nautiskellessa. Fritatut kaprikset
toivat pikantin lisän äyriäiselle. Madridin poika viittoi villisti tarjoilijaa
luoksemme ja pyysi lisää leipää, jotta saisimme mopattua lautasen kuivaksi.
Kevätkananpoika oli esikypsennetty
sous videssä ennen rapsakaksi grillaamista. Kanankoiven imaisu räjäytti pakan. Lisää
leipää ja taas luututtiin yhteistä lautasta. Niin kana, kuin leivällä suurustettu
valkosipulikastike hävisi kulhon pohjalta viimeistä tippaa myöten. Hulluja nuo
espanjalaiset.
Yhdeksi ravintolan
nimikkoannokseksi on muodostunut grillattu kukkakaalin puolikas. Mantelikreemi,
paahdetut mantelit ja tuore minttu tekivät ihmeitä arkiselle kukkakaalille.
Kolmeksi maidoksi
nimetty jälkiruoka aloitti menun makean osion. Lampaanmaidosta oli tehty
miellyttävän hapokasta jogurttivaahtoa. Makeutettu vuohenmaito oli keitetty
kasaan dulce de leche latinoherkuksi, jonka päällä hyllyi samettinen
pannacotta. Oliiviöljyssä paahdetut keksimurut ja rosmariini toivat
rapsakkuutta ja miellyttävän makulisän yhteen vuoden 2014 parhaista
jälkiruuista. Tätä seurasi erinomainen suolakaramellisemifreddo.
Orgaanisesta kemiasta
nimensä napannut Ester tarjoaa selkeitä makuja. Muutamasta laadukkaasta
raaka-aineesta valmistetaan ammattitaidolla rehtejä annoksia ällistyttävän hyvällä
hintasuhteella. Keittiörappausta kaikessa sen positiivisessa
merkityksessä parhaimmillaan.
Ester - tulta!
Ester - tulta!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti