Millaista ruokaa sieltä sai? Tämä kysymys odottaa lomamatkalta palaajaa yhtä varmasti kuin roskaposti. Kerroin työkavereilleni tiivistetyn tarinan sesongin herkuista ja parhaista ravintolakokemuksista, mutta tässä tuutin täydeltä yksityiskohtia lomamatkastani koti-Suomeen.
Luin aikanaan sapattilomalaisen kirjoittaman
matkakirjan, jossa hän juoksee vuoden ajan maailman parhaiden herkkujen perässä.
Lontoosta matkaan lähtenyt reissumies pistäytyy myös Suomessa ystävänsä
suosituksesta. Suomalainen uusi peruna kiilaa herkkujen kärkikastiin kirjan
loppuyhteenvedossa. Suomalaisperheen siirryttyä ruokalevolle reissaaja hiipii
keittiöön, kuin pikkulapsi karkkipurkille konsanaan, napsimaan pieniä perunoita
suoraan kattilasta. Neitsytperunatarina mielessä vaivuin uneen yölennolla
Singaporesta Helsinkiin.
Majoittauduin espoolaisen ystäväperheen luokse loman
alkupäiviksi. Valitsimme Firskarsin retkikohteeksi aamusaunan jälkeen. Sunnuntain
antiikkimessut ja ruukin kauniit maisemat olivat monen muunkin lomalaisen ja
vapaapäivää viettävän valinta.
Ravintola Kuparipajan ruokalista vaikutti lupaavalta. Pöytään päästyämme tarjoilija pelotteli keittiön kiireeseen vedoten,
että annoksien saaminen saattaa kestää. Tämä ei meitä
kuitenkaan huolettanut. Ravintolan terassi oli tupaten täynnä, mutta useimmat
asiakkaat olivat valinneet noutopöydän. Eikä aikaakaan kun tilauksemme, eri tavoin valmistetut silakkaherkut uusilla perunoilla saapuivat pöytään. Naapuripöytään samaan
aikaan tuotu tilaus, ylikypsä Ahvenanmaan luomukaritsanlapa ja makkara herätti
annoskateutta, mutta suunnitelmiimme kuului vielä illallinen, joten raikkaan
makuinen napostelulautanen ja Rekolan panimon Ruukin Juhlaolut olivat oikea
valinta tällä kertaa.
Espoossa oli aika avata kesäloma juhlallisesti. Dom Pérignon
2004 ja makeat mansikanlohkot aurinkoisessa kesäillassa hyvien ystävien
seurassa oli huumaava yhtälö. Perunaa ja särvintä uusintakierroksen jälkeen
siirryimme kisastudioon seuraamaan kuinka Saksa voitti jalkapallon
maailmanmestaruuden.
Uusi päivä ja matkaväsymys tipotiessään. Suuntasimme varhain
Helsinkiin. Kahvisiskot Hakaniemen torilla oli helppo valinta aamupalapaikaksi.
Eromangan lihapiirakka kahdella nakilla vai aamupuuro? Päädyin kompromissiin
ja otin Wotkinsin napsahtavat nakit neljänviljanpuuron kylkeen. Torilla
kiertelyn jälkeen tiirailimme sekä Hakaniemen että Hietalahden kauppahallien myyntitiskejä
ja ruokaideoimme. Nälkähän siinä tulee.
Ravintola Juuren lounaslista, 26 e, tarjoaa kaksi vaihtoehtoa alku-, pää-, ja jälkiruuille. Otin alkuun Ahvenanmaan taimenta sinapinsiemenillä maustetun kirkkaan perunasalaatin kanssa. Pääruuaksi valikoitui luomukaritsan kylkirullaa ja kevätsipulipannukakkua. Makea lopetus hoitui valkosuklaan, punaherukan ja kauran avulla. Ravintolasalissa oli varsin kansainvälinen tunnelma. Hienoa, että monet turistit ovat löytäneet Juuren. Korkeatasoisista raaka-aineista syntyy osaavissa käsissä kauniisti esille laitettua rehtiä ja hyvää ruokaa.
Illaksi olikin sitten vuorossa kotikokkaamista.
Suunnittelimme illallisen Mattolaiturin terassilla. Valitsimme ahvenen pääraaka-aineeksi
merellisiä maisemia Kaivopuistosta katsellessa. Kesäkeittiössä ei pingoteta
ja asiaan kuuluu huolella mietitty ja valmistettu ruuanlaittoruoka, tällä
kertaa aasialaissävytteinen. Pehmeän sämpylän väliin päätyi Singaporesta
tuomaani bakkwa –kuivalihaa, valkosipuliaiolia, marinoitua punasipulia ja
kasviksia. Ahvenet nautittiin kolmella tavalla. Cevicheä, savuahvenmoussea
kuminaisella näkkileipälastulla, paistettua ahventa, sitruuna-kapriskastiketta
ja grillin kautta pyöräytettyjä kesävihanneksia. Hienoarominen ja pirteän hapokas eteläafrikkalainen Boschendalin Sauvignon Blanc valkoviini sopi hyvin eri tavoin valmistettujen ahvenruokien kanssa. Mansikkakakku
kruunasi juhlallisen koti-illallisen.
Seuraavana Kupittaa
Kotikaupunkiini päästyäni söin
haukimurekkeen ravintola Mamissa. Mehevä mureke tarjoiltiin runsassuolaisessa
vedessä keitettyjen siiklien, sipulisen munakastikkeen ja punajuurien kanssa.
Mami taitaa kotiruokalounaan tyylillä. Juuri näitä herkullisen yksinkertaisia
makuja kaipaa Aasiassa.
Lounaan jälkeen kävelin pitkin Aurajoen rantakatuja ja tutkin mitä
tarjottavaa kansainväliset ja muutamat kotimaiset kauppiaat olivat tuoneet joen molemmille rannoille
levittyville suurmarkkinoille. Mukaan lähti tuoreita valkosipuleita ja
marjajauheita.
Turun kauppatorin maalaisten penkkejä ei kannata sivuttaa.
Asiaansa vihkiytyneiden alkutuottajien muutaman neliön myyntipenkeiltä löytää
aina jotain mielenkiintoista. Todellista lähiruokaa ilman jeesustelua.
Pop up -ravintola Aliburgerissa oli lämmin vastaanotto. Veljentyttären ideoima piharavintola tarjosi ryynimakkaraa ja hampurilaisia. Nuori ravintoloitsija otti tomerasti vastaan illallistilaukset ja välitti ne
kiireiseen grillauspisteeseen. Liedon lihakaupan ryynimakkara on parasta ryynäriä
mitä olen koskaan maistanut. Ohraryynit erottuvat kokonaisina makkaramassasta
ja suutuntuma on miellyttävä. Tasapainoiset mausteet ja napsahtava makkaran
kuori. Koukuttavaa. Mutta hampurilainen se vasta herkkua oli. Vastaleivotun
hampurilaissämpylän välistä löytyi mehevästi tirisevä naudanlihapihvi.
Pippurista pihviä tasapainoitti salaatin ja pekonin päälle reilusti lorautettu
paksu hollandaisekastike. Nämäkin illallisjuhlat päättyivät mansikkakakkuun.
Ensimmäisen lomaviikon puoliväli ja edessä kovan luokan
syömingit. Tunnelmaan virittäytyen lounastin Turun piispankadulla sijaitsevassa
Hus Lindemanissa. Puutarhamaisessa pihapiirissä on jotain rauhoittavaa. Turun Tuomiokirkko
töröttää jykevästi taustalla ja Aurajoki virtaa verkkaisesti vieressä. 200
vuotta vanhassa puutalossa järjestetään luonnollisesti monenlaisia
juhlatilaisuuksia. Ravintola Hus Lindeman tarjoaa myös lounasta ympäri vuoden. Noutopöydän
kylkeen voi halutessaan lisätä monipuolisen alkuruokapöydän. Kombolla on hintaa
15 euroa, pelkän lämminruokalounaan maksaessa 9 euroa. Vierailupäivänä tarjolla
oli paistettuja silakkapihvejä ja lihapullia kermakastikkeessa. Hus Lindemanin
kotiruoka on maistuvaa ja harvassa ovat näin kauniisti entisöidyt
ravintolasalit.
Persoonallinen ote on Kaskiksen valtti
Varasin hyvissä ajoin Singaporesta käsin pöydän viidelle ravintola Kaskiksesta. Entisen ravintola Kaskenahteen tiloissa toimivaa kolmen kaveruksen perustamaa ravintolaa on ylistetty laajalti. Ja tämä näkyi. Ulko-ovelle kertyi jonoa ihmisten odottaessa pöytien vapautumista. Kolmelta eri mantereelta saapuneista ravintola-alan ammattilaisista ja herkkusuista koostuva seurueemme pääsi kuitenkin nopeasti pöytään ja valitsimme Kaskiksen maistelumenun, 57 e.
Ensimmäisenä annoksena tarjoiltiin KaskiSkagen. Iittalan
Kastehelmi lautaselle oli sommiteltu erinomaisen kuohkeaa saaristolaisleipää,
joka oli kevyesti paahdettu, katkarapuja, kruunutilli-piimäkastiketta,
viiriäisenmuna, kurkkua ja tillikreemiä. Selkeän annoksen maut toimivat
hienosti yhteen. Nautin erityisesti saaristolaisleipään pyyhityn tillikastikkeen
mausta.
Skagenin jälkeen saapunut karitsacarpaccio yllätti
komponenttien määrällä. Karitsan ulkofile sai seurakseen monenmoista. Pääsimme
maistamaan keittiön ensimmäistä iltaa saamia kotimaisia kantarelleja, tällä
kertaa pikkelöitynä ja pyreenä. Kuusenkerkkä ja ketunleipä toivat metsänmakuja
tilliperunan ja varhaissipulin päälle. Annoksesta löytyi myös japanilaisia
sieniä. Kallioimarteella maustettu ja hurmaavalta tuoksuva sieniliemi niputti
moniulotteisen ja haastavan annoksen kasaan.
Kesäkeittoa! Poltettu sipuli ja grillattu maa-artisokan
puolikas rikkoivat onnistuneesti perinteistä reseptiikkaa. Juures toi sekä syvyyttä että makeutta reilussa suolassa keitetyille kasviksille. Aromikas kesäkeittoliemi
ja –vaahto lusikoitiin pöydässä kesäisen kauniin annoksen päälle.
Kesäkeiton onnistunutta yksinkertaisuutta ja selkeyttä
seurasivat aasialaiset maut. Houtskarista pyydetty ahven sai seurakseen miedon
tulisia jokiraputäytteisiä avoravioleja ja kylmäsavustettua hauenmätiä. Kattilasta
annosteltiin tällä kertaa inkivääristä velouté-kastiketta. Annos kärsi
(tarkoituksella?) kuivahkon rapeaksi paistetusta ahvenesta.
Pääruoka, haudutettua kukonpojan rintaa Viskilän tilalta
tarjoiltiin belugalinssien ja maissikastikkeen siivittämänä. Koipireisipaistos
tukevoitti annosta. Jaettavaksi tarkoitetusta pikkukattilasta sai lapata lisäkkeeksi miellyttävän löysäksi jätettyä parmesaani-rosmariinipolentaa. Pöytäämme tuotiin myös
kanakori ja grillattu sitruunanpuolikas. Heinäpehkon ja kanaverkon päälle oli
aseteltu herkullisen näköisiä kanankoipia. Löyhästi lihassa törröttävä luu
antoi ja lunasti lupauksen ylikypsyydestä. Tiukasti suolattu mehevä drumstick
oli fritattu rapsakaksi. Suurenmoinen herkkupala nostatti juhlatunnelman.
Kukonpojan rintaa. |
Herkkukori. |
Kaskiksen osiinsa purettu mustikkapiirakka päätti illallisen. Mustikkamuffinsi, kastiketta, mustikkahilloa ja mustikkajäätelöä. Menun tavanomaisin annos tarjoiltiin kaksiväriseltä Kustavin savilautaselta. Ihan hyvää.
Erik Mansikan ja Simo Raision luotsaama keittiö työstää
erinomaisella hinta-laatusuhteella taidokkaasti valmistettua modernia
ravintolaruokaa. Ihan kuin annosten takana olevassa suuressa määrässä käsityötä
ei olisi tarpeeksi, keittiö esittelee annokset huolellisesti salin puolella
kastikkeen kaadon yhteydessä. Jouduin valitettavasti sivuuttamaan Topi Pekkasen
suunnitteleman viinipaketin tällä kertaa. Kaskiksessa osataan viinin ja ruoan
naittaminen parin lasillisen ja sivukorvalla naapuripöydästä kuullun keskustelun perusteella.
Turun Sanomien ruokasivun toimittaja kertoi arviossaan Kaskiksen
ruoan saavan aikuisen miehen kyynelehtimään ja unohtamaan oman nimensä. Carpaccion
sieniliemi ja pääruoan sivusta tarjoiltu kananuija iskivät erityisen väkevästi
mutta ilon kyyneliin asti hurmioituneita ei miesporukastamme löytynyt.
Ilta-aurinko paistaa mukavasti vaalealla vanerilla sisustettuun saliin. Tuvan ollessa täynnä sisälämpötila nousee illan edetessä. Alkuun ripeän osaava palvelu notkahti loppua kohden. Kahvin ja laskun tilauksen yhteydessä piti turvautua ketjuravintoloista tuttuun niskalihasten venytysharjoitukseen.
Kaiken
kaikkiaan Kaskiksesta saa omalaatuista ruokaa ja meininki on maailmanluokkaa. Palaan taatusti Kaskenmäelle seuraamaan
kehittyykö Kaskiksen työtäpelkäämätön ja intohimoinen tiimi hyvästä avajaisvuoden
2014 kesästä kohti parastaan.
Ruokataidetta Kustavissa
Aikainen herätys makeasti nukutun yön jälkeen. Turusta löytyy useita hyviä konditorioita ja kahviloita. Yksi kestosuosikeistani on Naantalin Aurinkoinen. Kahvileivät ovat vertaansa vailla. Mansikkaviinerin ja tuoreen kahvin voimin oli aika lähteä kohti aurinkoista Kustavia.
Kustavissa odotti illallinen Kustavin Kipinässä. Kolmatta
kertaa järjestettävässä pop up -ravintolassa vierailee kuukauden aikana neljä
huippukokkia. Hyvän ruuan ystävä ei suinkaan ole Kipinän varassa Kustavin kesävierailullaan.
Keskustasta löytyy Per-Erik Silverin Restaurant Grill. Suomen Gastronomien
Seura valitsi keittiömestarin Panimoravintola Hermanin vuoden 2003
ravintolaksi. Ravintolatoiminnan lisäksi Silver tuottaa pitopalvelua ja
kesäaikaan viihtyisässä pihapiirissä oleviin talohin voi myös majoittua.
Kiireisiä mökkiläisiäkin on ajateltu: herkkukaupasta voi poimia mukaansa
monenlaista purtavaa. Matkamuistojakin saa.
A la carte listan alkupaloista löytyi kalalautanen, 14 e.
Uudet perunat voisulassa, saaristolaisleipää, uuden sadon maustekurkkua,
katkarapuja ja huolella valitut silakka, silli, kylmäsavulohi oli aseteltu
nätisti. Näihin makuihin ei helpolla kyllästy. Jätin pääruoan väliin, vaikka
listalta silmään osui keittiömestarin kuuluisa karitsanpotka ja hyväntuuliinen
mestari grillasi ja tarjoili terassilla näyttäviä annoksia. Illallinen
alkoi jo lähestymään, mutta jos gastronomille tarjotaan porkkana-appelsiini-kardemummajäätelöä,
vastapaistettu vohveli ja mansikkaa, niin eihän siitä ei voi kieltäytyä. Wau ja
kiitos!
Matti Jämsénin
aloitusilta osui hyvin matkasuunnitelmiini. Kustavin Kipinä sulautuu hienosti
mäntymetsään. Arkkitehtuurin lisäksi talon lähistöön sijoitettu taide säväyttää.
Saimme pöydän ulkoterassilta, jossa taustamusiikista vastasi pianisti Antti
Suomalainen. Samaan aikaan järjestetyn Volter Kilpi Kustavissa
–kirjallisuusviikon innoittama illallisohjelmaan kuului runolausuntaa Robert
Meriruohon esittämänä. Olen viimeinen anarkisti vallatussa hometalossa. Olen narkomaani joka
etsii kesäaamuna suonta jalastaan oopperatalon edessä...
Meriruohon runoudesta proosallisesti
kirjoitettuun menuun, 65 e.
Brändöläistä
siikaa ja savustettua katkarapua
Karjaa
Ahvenanmaan saaristosta I, tartarina
Karjaa
Ahvenanmaan saaristosta II, hiillostettuna
Mansikkaa ja
maitoa
Suomea kansainvälisessä Bocuse d'Or kilpailun finaalissa
edustava Jämsén osaa loihtia illallisen arjen yläpuolelle. Ensimmäisenä keittiöntervehdyksenä pöytään tuotiin sorvatusta
perunasta tehty frittipallo, jota maustoi sillikaviaaritipat. Tarjoilijan
huomautus rikotulla astialla olevien mustikanvarpujen, jäkälän ja kuusenoksan
syömäkelvottomuudesta ei kuulostanut yliampuvalta näinä villikasvihekuman
aikoina.
Perunaa ja silliä. |
Maalta merelle. Tuoreutta sätkivät katkaravun pyrstöt
tuotiin pöytään rantakalliota muistuttavalla kiviliuskalla. Äyriäinen oli
käytetty tarkaan: katkarapujen aivoista ja limpusta oli tehty purua. Annoksen visuaalisuutta nostattivat wasabin vihreä persiljakreemi ja punajuurilastut.
Eikä ensiluokkaiset suupalat tähän loppuneet. Kuminainen näkkileipä,
kylmäsavulohipala sekä hämmästyttävän ohut lohensiivu saivat ylimääräistä potkua
piparjuuresta.
Paikan päällä kirnuttu voi ja pähkinävoi katosivat
lämpimien rieskojan kanssa rivakasti. Ennen varsinaisen menun aloitusta saimme
vielä pähkinävoissa haudutettua perunaa, kantarellikermakastikketta ja
suolaheinää. Hieno kunnianosoitus sesongin raaka-aineille.
Siika oli esikypsytetty suolavedessä ja vieno hiillostus
tuki hienosti mätikastikkeen kanssa tarjotun kalan omaa makua. Kesän
monipuolisesta kasvisvalikoimassa oli valittu kaalisikermä: kukkakaalia,
lehtikaalia ja kyssäkaalia, jotka oli valmistettu eri tekniikoilla. Merileväpöly,
miedosti savustetut katkaravut ja merikrassin raikkaus lisäsivät merellisiä
makuja annokseen. Viinipaketin, 32 e, aloitti Torresin viiniperheen Galiciassa
tuottama Pazo das Bruxas valkoviini. Kuiva ja sitrusarominen viini oli hyvä
valinta teknistä taituruutta täynnä olevalle annokselle.
Brändöläistä siikaa ja savustettua katkarapua. |
Tartaria maustoi lähistöltä kerätyt karhunlaukka ja
ketunleipä. Lisää makuja ja suutuntumaa toivat, sinapinsiemen vinegretti,
suolaselleri, persiljapure ja ohuet leipälastut.
Illan toinen viini oli Brazinin runsasaromista
zinfandelia Kaliforniasta. Jämsén palkittiin parhaasta lihavadista Bocuse d’Or
euroopan osakilpailussa. Liharuualta oli siis lupa odottaa paljon. Ahvenanmaan
karjaa kakkososa oli kuitenkin pienoinen pettymys. Menuun kirjattu hiillostus
oli huomaamaton ja lihan suutuntuma oli merkillisen makkaramainen. Sinapinsiemenillä
maustettua perunasosetta sai lisätä annokseen pöytään tuodusta pienestä
kattilasta.
Jälkiruoka oli suoranaista mansikka ja maito iloittelua.
Raaka-aineet olivat taipuneet eri keittiötekniikoilla moneksi. Maitojäätelöä,
kuivattua maitoa, mansikkamaitoa, lämmintä maitokakkua, marinoitua mansikkaa ja
mansikkavaahtokarkki. Peter Lehnmanin Princess moscaton matala
alkoholipitoisuus ja lempeän sokerinen pirtsakkuus sointui hyvin jälkiruoan
kanssa. Kipinän viinit tulivat viinitukun kautta, joten tämän viinin perään on
turha Alkossa haikailla. Ainakaan vielä. Kauan eläköön Kustavin Kipinän pop up –konsepti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti