lauantai 7. syyskuuta 2013

Kiehuu!

Aloitin ruokakirjoittamisen ulkomaankomennuksen alkaessa. Pidän yhdessä tekemisestä, ja Kiehuu.fi verkkojulkaisun kautta avautui yhteistyömahdollisuus. Aion nyt jatkaa omalla blogilla, jonka aloitan Kiehuu.fi –koosteella lyhyillä taustatarinoilla höystettynä.

Kirjoittaminen tarjoaa tavan tuulettaa ajatuksia ja irtautua hetkeksi työasioista kiireen ja muutoksen keskellä. Tavoitteenani on oppia kirjoittamaan sujuvampaa tekstiä, ja kuten kaiken uuden oppimisessa, tekemällä oppii. Juttuja valmistellessa oivaltaa yllättäviä asioita myös varsinaisessa leipätyössään ja tutustuu mielenkiintoisiin ihmisiin. Kaikkein tärkein jatkamisen motivaattori on intohimoni jakaa ajankohtaisia ilmiöitä, kokemuksia ja tarinoita muille hyvän ruoan ystäville.

Olkaa hyvä.

Jaakko Sorsa ja FINDS oli itsestään selvä aloitus Hongkongissa. Sorsa alkoi asetella skandikeittiön trendejä kauko-Aasiassa samoihin aikoihin kun Noma aloitti voittokulkunsa kaukana pohjoisessa. Eikä Sorsan vauhti hyydy. FINDS tarjoaa parhaillaan laajaa pohjoismaista maistelumenua, jossa pohjoisen klassikkoreseptit saavat uuden modernin ja aasialaisille viritetyn tulkinnan, luonnollisesti maailman parhaista raaka-aineista valmistettuina. FINDSin sienenpoimija toimittaa kantarellit Kotkasta, Islantilainen skyr säväyttää savustettujen kalapullien ohessa ja metsämarjojen kavalkadi ryydittää lätyt.

Nordic Express menun jälkiruoka. Kuva: FINDS


Vierailu ruokatorilla tai kauppahallissa syventää ymmärrystä paikallisesta ruokakulttuurista. Kalatoreilla on mukava bongailla, miltä menulle tulostetut merenelävät näyttävät, mutta aamu liukkailla lattioilla saattaa aiheuttaa myös pahoinvointia, kuten minulle kävi Negombossa. Suurten ja pienten haikalojen röykkiöt aamunsarastuksessa vievät ruokahalut. Sydneyn kalamarketilla pyritään monin tavoin varmistamaan useiden kalalajien säilyminen myös jälkipolville. Jokaisen foodien pakollinen vierailukohde.

Kasvissyönti muista kuin uskonnollisista syistä on edelleen harvinaista Aasiassa. Kasvisruokana listalla esiintyvä annos sisältää usein sattumia. Mana! Fast Slow Food ravintolan avaaminen ei pelkästään lisännyt kaupungin kasvisruokatarjontaa vaan myös esitteli uuden konseptin.

Kadulla on kuumaa, laulaa Danny, ja vauhti sen kuin yltyy Helsingissäkin. Sydneyssä vierailin juuri sopivaan aikaan, kun höyry alkoi siellä toden teolla nousta ja hiili palaa ulkoilmassa.

Alvin Leung kiinnosti minua monesta syystä. Insinööritausta, itseoppinut kokkisoturi luomassa ja kehittämässä uutta. Nauhoitin tunnin verran herran hauskaa ja rönsyilevää tarinointia valitsemistani aihealueista. Haastattelun purkaminen ottikin sitten aikansa. Näillä eväillä menestys näyttää jatkuvan Lontoossakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti