Singaporelainen Adrianna
Tan on 28-vuotias nainen, joka poikkeaa monialaisella toimeliaisuudellaan valtavirrasta.
Toisin kuin moni uraputkessa pyristelevä ikätoverinsa, teki SMU:n (Singapore
Management University) valtio-opin laitokselta valmistunut Tan rohkean
ratkaisun ja irtisanoutui hiljattain työstään startup-yrityksiä luotsaavassa
firmassa ja perusti oman yrityksen. Tuoreella IT-alan yrittäjällä on monta muutakin
rautaa tulessa. Monet hänen sivuprojekteistaan
ovat voittoa tavoittelemattomia. Näillä hän toteuttaa visiotaan yhä paremmasta
Singaporesta. Ja maailmasta.
Tutustuin Taniin
tarjoillessani karjalanpiirakoita Singaporessa. Hän tunnisti kansallisuuteeni
piirakoiden perusteella ja kertoi vierailleensa Suomessa. Suomalainen
ravintolaruoka, kuten Seahorsen pyttipannu ja ravintola Juuren sapakset olivat
tehneet häneen syvän vaikutuksen. Hän kertoi suunnittelevansa eri
kansallisuuksia ja kulttuureita yhteenkokoavia Culture Kitchen –tapahtumia.
Innostuin kuulemastani ja sovimme haastattelusta.
Haastattelupäivän
aamuna satoi kaatamalla ja ukkosti. Huonosta säästä huolimatta saavuimme molemmat
haastattelupaikaksi sovittuun Revolution Coffee -kahvilaan tasan yhdeksältä. Yllätykseksemme
huomasimme, että kahvila ei vielä ollutkaan auki. Luovan luokan suosimalta
asuinalueelta löytyi kuitenkin helposti avoinna oleva kahvila ja saimme
haastattelun käyntiin aamupalan lomassa.
We <3 Singapore
Tan kertoi
olevansa huolestunut maahanmuuttokriittisyydestä, joka on lisääntynyt
Singaporessakin. Tämän vuoden helmikuussa järjestetty rauhanomainen
mielenilmaus keräsi tuhansia ihmisiä keskustan Hong Lim puistoon. Kaupunkilaiset
heiluttivat Singapore singaporelaisille -kylttejä tähän asti suurimmaksi
paisuneessa joukkokokoontumisessa.
Tanilla on omakohtaisiakin
kokemuksia ihmisten sisäänpäin käpertymisestä. Hän sai vihaisen palauteryöpyn kirjoitettuaan
oman näkemyksensä Singaporen tulevaisuudesta. Sadat palautteet menivät myös
henkilökohtaisuuksiin.
Singaporelaisten
tunteet ovat toisaalta ymmärrettäviä. Suomen maapinta-alaan saa sovitettua
lähes viisisataa Singaporea. Kaupunkivaltiossa asuvien määrä on kasvanut 1,3
miljoonalla ihmisellä tämän vuosituhannen aikana. Suomen väestöluku kasvoi
samassa ajassa neljännesmiljoonalla. Monien mielestä kasvu on ollut
suunnittelematonta. Kansalaisten viha kumpuaa arkikokemuksista: ulkomaalaiset
vievät työpaikat, julkisessa liikenteessä on liikaa ihmisiä tai aviomies solmi
suhteen perheen kiinalaisen kotiapulaisen kanssa. Myös terveydenhuollon ja
koulutuksen resurssien riittävyys huolettaa kansalaisia. Edullisesta asumisesta
puhumattakaan.
Singaporessa on käytännössä täystyöllisyys. Tanin mielestä ihmisten pitäisi olla pikemminkin huolissaan päivästä jolloin tulijoita ei enää ole. Juuri työtä
pelkäämättömät maahanmuuttajat raivasivat viidakosta ja
mangrovemetsistä koostuneen saaren yhdeksi maailman finanssikeskuksista suhteellisen
lyhyessä ajassa. Tänä päivänä siirtotyöläiset tekevät työt, jotka eivät kelpaa
paikallisille. Rakennuksilla, kotiapulaisina ja palvelutoimialoilla
työskentelevät tekevät pitkää päivää alhaisella palkalla korkean hintatason
kaupungissa. Rakennustyömiehet kyyditään avolava-autoilla yhteismajoituksesta
työskentelemään polttavan auringon alle tai sateeseen. Työpäivä ei pääty
auringon laskuun vaan jatkuu rakennustelineillä vielä kuun loisteessakin. Lounastunti vietätään
usein ottamalla nokoset kaupungin varjoisilla kujilla.
Monet lokeroivat
rakennuksilla työstentelevät nuoret miehet kielitaidottomiksi ja totisiksi
raskaan työn raatajiksi. Tan haluaa murtaa näitä stereotypioita Culture
Kitchenin avulla.
Culture Kitchen toimittaa kotiovelle
Tan on hyvän
ruoan ystävä ja viettää paljon aikaa ulkomailla. Matkaillessaan hän haluaa
tutustua uuteen maahan erityisesti sen ruokakulttuurin kautta.
“Olen tavannut
mielenkiintoisimmat ihmiset ja monta herkullista tarinaa on syntynyt aitoa
paikallista ruokaa metsästäessä ja nauttiessa”, hän kertoo matkakokemuksistaan.
Inspiraationlähteenä
hankkeeseen toimi myös Pittsburghissa toimiva Conflict Kitchen. Ravintola
järjestää vaihtuvia teemaillallisia ja tapahtumia USA:n kanssa napit vastaikkain
olevien maiden keittiöiden innoittamana. Parhaillaan ruokalista keskittyy
Kuuban kansallisruokiin.
Monikulttuurisessa
Singaporessa asuu ihmisiä maailman joka kolkasta. Tan näkee tämän erinomaiseksi
mahdollisuudeksi tarjota ihmisille aitoja, rikastuttavia ja monikulttuurisia
elämyksiä omassa kotimaassaan. Juuri tästä on kyse Culture Kitchenissäkin.
“Culture
Kitchenin avulla tuon valtavan suurelta maantieteelliseltä alueelta
muuttaneiden ihmisten kulttuurit, tarinat ja syyt jättää kotimaansa tutuiksi
kanssaihmisille. En pelkästään singaporelaisille vaan kelle tahansa maassa
asuvalle”, Tan valaisee suunnitelmaansa.
Kyynikoiden
mielestä samanhenkisten ja samalla tapaa ajattelevien henkilöiden kokoontuminen
ei vaikuta yleiseen mielipiteeseen. Tan aikookin järjestää riittävän monta ja eri
aiheista tapahtumaa nähdäkseen, onko osallistujajoukko liiankin yhtenäinen.
”En kuvittele,
että Culture Kitchen yksistään tarjoaa ratkaisut haasteisiimme. Eivätkä nämä
haasteet tietenkään koske pelkästään Singaporea. Ihmisten on hyvä pitää
mielessä, että tänään tekemillämme ratkaisulla on pitkän aikajänteen seuraukset.
Mutta mielestäni asioiden eteen otetut pienet askeleet auttavat enemmän kuin
monien suosima, loputon intellektuaalinen keskustelu”, Tan perustelee haluaan
toimia ruohonjuuritasolla.
Toistaiseksi
Culture Kitchen on ollut maahanmuuttajille ilmaisen illallisen tarjoava
hyväntekeväisyystapahtuma. Tanilla on kuitenkin paljon lisäsuunnitelmia
tapahtuman varalle: hän haluaa tulevaisuudessa järjestää monenlaisia,
teemoiltaan vaihtuvia Culture Kitchen –tapahtumia.
Illalliskutsut. |
”Järjestän ainakin
kymmenkunta tapahtumaa seuraavan vuoden aikana ja punnitsen sitten jatkoa pienen
tiimini kanssa. Jos ideat alkavat loppua, olen valmis antamaan projektin muiden
jatkokehitettäväksi ja vedettäväksi”, Tan täydentää suunnitelmiaan.
Ensimmäinen näytös
Ensimmäinen Culture
Kitchen –tapahtuma järjestettiin syyskuun lopussa. Paikalle saapui yli sata
osallistujaa, joista puolet oli siirtotyöläisiä. Rahoitus hoidettiin muutaman
dollarin pääsylipputuloilla ja tapahtuman aikana tehtyjen lahjoitusten turvin. Rahoitusjärjestelyt
ovat läpinäkyviä ja byrokratiasta vapaita: verkkosivulta löytyy
yksityiskohtainen kulu- ja menoerittely siitä kiinnostuneille.
Kutsuvieraat saapuvat paikan päälle. |
Biryanistaan, eli
mausteisesta riisiruuastaan tunnetut ravintolat toimittivat illallisen paikan
päälle. Biryanin eri versioita tarjoillaan laajalti Kaakkois-Aasiassa ja Intian
niemimaalla. Ruokalajin muunnokset ovat tuttuja myös Lähi-Idässä.
Malesialaisittain
valmistettu biryani sisälsi kanaa kun taas pakistanilainen versio tarjoiltiin
vegenä ja lampaanlihan kera. Ennen ruokailua pidettiin puheita tapahtuman
taustoista ja tarkoituksesta. Sana oli vapaa ja muutama kutsuvieras pitikin
spontaanin kiitospuheen. Ilta jatkui vapaamuotoisen seurustelun ja kadulla
nautitun autenttisen ruokakulttuurin parissa. Biryanin voittokulkuun eri
kansakuntien matkassa liittyy monia tarinoita. Näitä jaettiin ja kerrottiin
henkilökohtaisten tarinoiden lisäksi.
Tan sai paljon
positiivista palautetta tapahtumasta. Monet pitivät Tanin ajatuksesta istuttaa
eri puolilta maailmaa ja erilaisista lähtökohdista tulevat ihmiset saman
ruokapöydän ääreen. Tanille paras palaute oli erään pakistanilaisen siirtotyöläisen
liikuttava avautuminen siitä, kuinka juhlat olivat parasta mitä hänelle on Singaporessa
tapahtunut. Järjestelytoimikunta sai myös illalliskutsun bangladeshilaiseen
ravintolaan. Tapahtumaan osallistunut ravintolatyöntekijä halusi osoittaa
kiitollisuutensa notkuvan ruokapöydän äärellä. Vastapalvelus kuuluu
bangladeshilaiseen kulttuuriin.
Tämän
moniala-aktivistin seurassa on vaikea olla innostumatta, haastattelun
loppuosuus uhkaakin karata tapahtumaideoinnin puolelle. Paljon absoluuttista
köyhyyttä nähneen Tanin mielestä suomalaisilla on paljon annettavaa monella
saralla. Suomalainen kouluruoka on hänen mielestä erittäin otollinen teema
Culture Kitcheniin.
”Tuumasta
toimeen”, kuuluu aasilaisesta kulttuurista kumpuava kannustus.
Biryani nautittiin leppoisasti kadulla. |
Kuvat: Kevin Lee (http://mycake.sg)
Biryani
Biryani onnistuu
helposti myös kotioloissa oheisella ohjeella. Hyvä biryani, samoin kuin paella
ja risotto määrittyy riisin perusteella. Aromikkaan basmatiriisin käyttö on
ensiarvoisan tärkeää. Hyvin kuivatettu basmatiriisi sitoo kypsyessään hyvin
mausteiden vivahteet. Basmatiriisi ei myöskään puuroudu. Biryanin kuuluu olla
ilmavaa ja riisissä pitää olla pientä purutuntumaa. Mausteisiin kannattaa myös
panostaa. Mahdollisimman tuoreet itämaiset mausteet nostavat biryanin toiselle
tasolle. Valmiita mausteseoksiakin löytyy, mutta pieni vaivannäkö kannattaa.
Maustesiemenet säilyvät jauheita paremmin, joten kannattaa jauhaa mausteet
juuri ennen käyttöä. Itse tehtyä mausteseosta voi myös helposti tuunata oman
maun mukaan.
Kanacurry
Yksi luomukana
50 grammaa
tuoretta inkivääriä
8
valkosipulinkynttä
10 pientä tulista
vihreää chilipalkoa
1 ½
ruokalusikallista saksankuminansiemeniä (fennel)
1 ½
ruokalusikallista unikonsiemeniä
½
ruokalusikallista kurkumaa
2 dl bulgarian
jogurttia
Mustapippuria ja
suolaa
Kirkastettua
voita (Ghee)
4 sipulia
3 tomaattia
1dl currylehtiä
1 ruokalusikka
biryani masala-maustetta (katso ohje alta)
2dl tuoretta minttua
2dl tuoretta korianteria
30 grammaa
cashewpähkinöitä
30 grammaa
sultana-rusinoita
Riisi
½ kiloa
basmatiriisiä
Yksi kanelitanko
Yksi
laakerinlehti
5 kpl
mausteneilikkaa
5 kpl vihreän
kardemumman siementä
Suolaa
Yhden sitruunan
mehu
Biryani masala
Yksi kanelitanko
8 kpl
mausteneilikkaa
8 kpl vihreän
kardemumman siementä
10 mustapippuria
½ ruokalusikkaa
korianterinsiemeniä
½ ruokalusikkaa
kuminansiemeniä (caraway)
1 kpl tähtianis
6 kpl
muskottikukkaa (mace)
Paahda mausteet
kevyesti kuivalla pannulla. Ravistele välillä. Jauha jäähtyneet mausteet
tasaiseksi jauheeksi.
Liota saksankuminan-
ja unikonsiemeniä tunti vedessä. Jauha hyvin lionneet siemenet maustetahnaksi.
Aja inkivääri, valkosipulit ja chilit karkeaksi tahnaksi tehosekottimessa.
Pilko kana
kahdeksaan osaan. Marinoi kananpaloja kaksi tuntia mausteiden ja jogurtin
kanssa.
Ruskista
cashewpähkinät öljyssä. Siirrä ne syrjään pannulta ja kuivaa. Käytä rusinat
öljyssä kunnes ne muuttavat väriä ja turpoavat. Frittaa yksi ohueksi leikattu
sipuli. Säästä paistoöljy riisin mausteeksi.
Kuumenna
kirkastettu voi ja kuullota loput sipulit. Lisää biryani masala-mauste, currynlehdet,
tomaatin kuutiot ja hetken päästä kananpalat. Anna ruskistua hetki. Lisää kanan
marinadikastike ja korianterin- ja mintunlehdet. Keitä currykastiketta hetki
kasaan. Peitä kannella ja hauduta miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Tarkasta
suola ja muut mausteet.
Kuullota riisin
mausteet kirkastetussa voissa tai öljyssä. Lisää basmatiriisi ja kuumenna
öljyssä hetki. Lisää litra kiehuvaa vettä. Lisää suola ja keitä riisi.
Laita puolet
kanacurrystä uunivuokaan. Lisää riisiä niin, että kananpalat peittyvät. Pirskota
sitruunamehua riisin päälle. Lisää loput kanacurrystä ja peitä riisillä.
Sirottele pähkinät, rusinat ja frittisipulit biryanin päälle. Peitä tiiviisti
foliolla ja laita 150 asteeseen uuniin puoleksi tunniksi. Anna vetäytyä
kymmenen minuuttia ennen tarjoilua.
Biryanin lisukkeena
voit tarjota tuoreesta ananaksesta, kurkusta, korianterista, miedosta chilistä
ja punasipulista tehtyä salaattia. Myös intialaiset chutneyt ja papadum-leivät
sopivat lisukkeeksi.
Ravintolavinkit matkaan lähtijälle
Bismillah Biryani,
(50 Dunlop street), sijaitsee keskellä Singaporen intialaista kaupunginosaa, Little Indiaa.
Ravintolanomistaja ja kokki Arif ei oikaise ruokaa tehdessään. Mausteet
jauhetaan paikan päällä ammattilaisille tarkoitetulla maustemyllyllä. Lammas
sisäänostetaan kokonaisina ruhoina ja biryanipadat kypsennetään hiilillä.
Täällä ei myöskään lotrata kirkastettulla voilla, joten maukkaan aterian jälkeen
olo on kevyt.
Adrianna Tanin
suosikkipaikka on myös Little Indiassa. Usman Place Authentic Pakistani Cusine,
(238 Serangoon Road), ravintola tarjoaa biryanin lisäksi muita pakistanilaisia
ruokia. Paikka on tunnettu myös naan ja roti-leivistään.